Indrukwekkende bevrijdingscolonne bereikt het Maasland

VIDEO | Bevrijding 75 jaarMEGEN/OSS - Een regelrechte invasie leek het. Een indrukwekkende colonne van vijftig oude legervoertuigen en honderdtachtig manschappen bereikte Megen woensdagmiddag. En dan te bedenken dat dit maar een deel is van de Liberation Task Force.

De ‘bevrijders’ zijn niet zomaar met een paar jeeps en een enkele vrachtwagen naar het Maasland getrokken. Rupsvoertuigen, halftracks, artillerie en zelfs een amfibievoertuig trokken ‘s middags iets na drieën langs de Gevangentoren. Allemaal origineel legermateriaal uit de jaren veertig. 

Quote

Ik denk dat Megen een brug te ver voor ze is

Ed Steiger

Want dat is waar de Liberation Task Force voor staat. Geen ratjetoe aan voertuigen en uitrustingen uit allerlei tijdvakken.  

De manschappen worden ‘s nachts ingekwartierd op camping De Maasakker, net buiten het vestingstadje. Campinguitbater en veteraan Ed Steiger had de colonne eigenlijk al een paar uur eerder verwacht. ,,Ik denk dat Megen een brug te ver voor ze is”, grapt hij, terwijl hij zit te vlassen op een telefoontje van de verkeersregelaars die de stoet begeleiden. Met hem wachten een tiental belangstellenden die het materieel allemaal eens van dichtbij willen bekijken.

Hoofdrol

De oude legervoertuigen en hun bemanning spelen donderdag een hoofdrol bij de herdenking van de bevrijding van Oss, precies 75 jaar geleden. Net als de Engelse soldaten toentertijd trekken de 180 Britten en Nederlanders van de Liberation Task Force om 11.00 uur vanaf de spoorwegovergang bij Vivaldi door het Osse centrum. 

De parade eindigt bij het herdenkingsmonument aan de Prof. Regoutstraat. Om 12.00 uur vindt daar de officiële herdenking plaats, met toespraken van burgemeester Wobine Buijs en Ed Steiger van het Veteranen Instituut Oss. De ceremonie wordt ook bijgewoond door leerlingen van het Maaslandcollege en Canadese cadetten van de King’s-Edge School. 

Volledig scherm
Een deel van de bevrijdingscolonne van de Liberation Task Force slaat z'n kamp op bij camping de Maasakker in Megen. © Van Assendelft/Jeroen Appels