Volledig scherm
'Een vallend boek' van Project Rembrandt-winnaar Sebas Groot © Project Rembrandt / NTR

Jan Cunen haalt zes ‘Rembrandts’ naar Oss voor unieke tentoonstelling

OSS - Een primeur voor Jan Cunen in Oss. Als enige museum komt het met een tentoonstelling rond de zes beste amateurkunstenaars van Nederland, bekend van het tv-programma Project Rembrandt. Ook later dit jaar zet het Osse museum vol in op amateurkunst.  

Tussen 4 en 19 mei toont het museum in totaal dertig werken van de zes schilders. Onder hen zijn Project Rembrandt-winnaar Sebas Groot en de Osse deelneemster Fleur de Blieck, oud-leerling van het Maaslandcollege. Zij tonen werk dat ze tijdens de opnames van het programma maakten én werk van voor die tijd.

Het zestal was tussen eind januari en begin april te zien in acht aflevering van het succesvolle NPO1-programma. Naast Groot en De Blieck gaat het om Suzana Jovanovic, Jeroen van der Velden, Nard Kwast en Ruben Lopulalan. 

Volledig scherm
Fleur de Blieck © Ruben Timman

De kunstenaars komen op een nader te bepalen moment naar Jan Cunen om vragen over hun werk te beantwoorden. In het kader van de tentoonstelling leren kinderen op 5 mei stillevens en dansers na te tekenen in het museum. Op 16 mei volgt een workshop naakttekeningen. De zes amateurkunstenaars nemen daar zelf aan deel, geven advies en coachen. De workshop sluit mooi aan bij de huidige expositie in Jan Cunen: Naakt of bloot?.

Artistiek directeur Karin van Lieverloo van Jan Cunen kijkt uit naar de expositie. ,,Geweldig om een podium te kunnen bieden aan de beste amateurschilders van het land. We zijn ervan overtuigd dat zij met hun werk veel liefhebbers zullen inspireren.”

Vrijheid vieren

Ook in de rest van het jaar wil Jan Cunen uitpakken met amateurkunst. Bijvoorbeeld in aanloop naar september, wanneer het precies 75 jaar geleden is dat Oss werd bevrijd. Met foto's van Leo van den Bergh wordt stilgestaan bij operatie Market Garden. Voor de tentoonstelling ‘Vier de vrijheid’ gaat het museum op zoek naar meer persoonlijke kunstwerken over vrijheid van gewone Ossenaren. Wat Van Lieverloo betreft komt bijna alles daarvoor in aanmerking. Van een kindertekening tot een sculptuur en van een schilderij tot een multimediaal werk.

Jan Cunen doopt het project ‘Museum van de stad'. Dat is een knipoog naar ‘Theater van de stad', een nog relatief nieuw programma van De Lievekamp. In dat kader worden Osse amateurs uitgenodigd voorstellingen te maken en te programmeren op de planken van het theater. Jan Cunen roept iedereen op om werk voor de tentoonstelling aan te melden.