Volledig scherm
Jan Elemans. © Frans Goddijn

Jan Elemans, doctor die het boerenleven van Huisseling bleef koesteren

HUISSEN/HUISSELING - ‘Dialectprofessor’ Cor Swanenberg noemde hem ‘een der grootse taalgeleerden van Brabant’. Jan Elemans was een pionier in het bestuderen en boekstaven van het Brabantse boerenleven en het dialect, met name de taal die in zijn geboortedorp Huisseling werd gesproken. Hij promoveerde in 1958 met een proefschrift over dit onderwerp. Elemans overleed deze week op 94-jarige leeftijd. 

De geleerde doctor Jan Elemans bleef in zijn hart altijd de boerenzoon uit Huisseling, ook al woonde hij al lang in Gelderland. In zijn gedichten kwam het thema van zijn jeugd steeds terug. 

Landelijk geloof

Dit is het land waaraan ik nooit ontwen,

Dat mij niet loslaat, hoe ik mij ook wring:

Van Oost naar West staat (nu ik hier weer ben)

De regenboog van de herinnering: 

In de jaren zestig publiceerde Elemans ook enkele stukken in katholiek dagblad De Tijd over de gemeente Ravenstein, dat hij een jammerlijke mislukking noemde. Het decadente vestingstadje paste totaal niet bij de boerendorpen waarmee het was samengevoegd, zo oordeelde hij. In een tweede stuk hekelde hij het gebrek aan groei en vooruitgang in dezelfde gemeente. De artikelen sorteerden ophef in het betreffende stadje, weet heemkundesecretaris Aad Vernooij. 

Jan Elemans is donderdag begraven in zijn woonplaats Huissen.