Volledig scherm
Stichting Cultuur Ravenstein viert het 35-jarig bestaan met een Kunst Carrousel. De smederij is één van de locaties

Jarige cultuurstichting in Ravenstein trakteert op flinke dosis schoonheid én jolijt

RAVENSTEIN - Wat doe je op je 35e verjaardag? Juist, dan trakteer je. Stichting Cultuur Ravenstein, de opvolger van wat eens een gemeentelijke werkgroep was, serveerde een afwisselende wandelcarrousel door het stadje.

Dit zijn dus uitersten. Waan je je het ene moment in 'n smederij ongewild toeschouwer van een dolkomische bijna-zwaardmoord uit passie, stap je even later een godverlaten pastorie binnen om er drie jonge, getalenteerde musicerende meiden bloedserieus aan het werk te zien. Waarna je, als dessert in een ambachtelijke bierbrouwerij, vergast wordt op de Franse oerversie van 'Het dorp'. Ter opfrissing: het was Friso Wiegersma, Wim Sonnevelds partner, die ooit 'La montagne' van Jean Ferrat vertaalde.

Nieuwe pijler

Quote

Onze liedjes komen op internet. Luisteren hoor.

Rapper Skip (8)

Dit alles voelt als een traktatie. En het ís een traktatie. Van de 35-jarige Stichting Cultuur Ravenstein, die zo'n negentig liefhebbers van de ene in de andere verrassing stort tijdens een wandelcarrousel over de stadskeien.

,,We wilden én zoveel mogelijk kunstuitingen én jong talent én de verbinding met partners als heemkundekring, bibliotheek, smederij en brouwer", legt voorzitter Heidi Poessé uit en vertelt er meteen maar bij dat haar stichting met een nieuwe pijler in de weer is. ,,Educatie om precies te zijn. In samenwerking met de openbare basisschool gaan we invulling geven het plusprogramma van het OKVO, de Osse kunstinstellingen voor het onderwijs. Maar da's voor later." 

Stadsgidsen

Volledig scherm
De Stichting Cultuur Ravenstein stortte de liefhebbers van de ene in de andere verrassing tijdens een wandelcarrousel over de stadskeien. © Mari van Rossem

Inderdaad, eerst dit feestje. Dat start in het oude garnizoenskerkje met koffie, thee, pepernoten en kunst aan de muren. Zes stadsgidsen nemen aansluitend de deelnemers mee richting schoonheid en jolijt. Dat laatste móet welhaast de uitkomst zijn als Mark van de Veerdonk en Erik Karel de Vries samen over de vrouw van de smid heen denderen.
En dat doen ze met een absolute chute: halverwege de voorstelling is er een kort reflectiemomentje en besluiten de heren om mekaars rollen over te nemen. Ze eindigen met de belofte om, op het moment van de finale zwaardslag, een emmer varkensbloed het publiek in te smijten. Dus niet.

Hierna luidt het devies: óp naar de pastorie. Dat juist de leegstaande pastoorswoning in de route is opgenomen, mag uniek genoemd worden. Toch was het volgens medeorganisator Cor Sennef geen enkel probleem om de sleutel van het kerkbestuur te krijgen. Hoe dan ook klinken Iris van Nuland, Noëlle Drost en Katie Yao Morgan in het parochiezaaltje engelachtig.

Rapfanaten

Hoe anders gaat het er eerder al aan toe in de bieb. Hier verzamelden zich zeven piepjonge rapfanaten die onder leiding van rapdocent Thomas van Vliet hun eigen 'trappy beat'-nummers schrijven én opnemen. 

Ook 'freerunner' Skip van den Heuvel (8) is van de partij. "We hebben uit vijf ritmes het beste gekozen en zijn nu onze liedjes aan het schrijven", klinkt het stoer en hij vertelt over zijn kokende spook dat een killerclown opeet en over zombies en skeletten. "Onze liedjes komen op internet. Luisteren hoor."

Volledig scherm
De Stichting Cultuur Ravenstein stortte de liefhebbers van de ene in de andere verrassing tijdens een wandelcarrousel over de stadskeien. © Mari van Rossem
  1. Klinkt goed, die ronkende taal van de Raadhuislaan
    PREMIUM
    Column

    Klinkt goed, die ronkende taal van de Raadhui­slaan

    Er kwam ronkende taal van de Raadhuislaan deze week. Landerd en Uden waren oncollegiaal. Oss ging níet opdraaien voor de windmolennoodzaak voor de hele regio. Wég met de gemeente Maashorst, en híer met Schaijk. En wég met die negen reuzen van 240 meter op Strijbeemden, we zetten een paar kleintjes neer in de polder, ver weg van alles en iedereen. De regio, van de regionale energie strategie, zoekt het maar lekker uit. Osse wind voor de Ossenaren. En ohja, dat fietspad naar Lith gaat er ook gewoon komen. Fantastisch!