Volledig scherm
Samen met zes andere travestieten en vijf dansers treedt voormalig Herpenaar Jochem van Brakel op in Dorpshuis 't Slotje. foto Dolph Cantrijn

Jochem moet alleen nog even z'n bikinilijn shaven

HERPEN - Het is méér de vragende verzuchting what's in a name? Immers, zo verbetert beroepstravestiet Inis Sense, zijn/haar gedaanteverandering is niet 'n kwestie van eenvoudig verkleden maar van het betere 'transformeren'.

"Toen ik me als klein ventje met enige regelmaat in een beeldig prinsessenjurkje hees, maakte ik misschien al wel een begin met mijn carrière als travestiet; dat viel echter onder het kopje 'verkleden'. Pas veel later, toen ik vanaf mijn zestiende in de Eindhovense Danssalon in prachtige vrouwenkleding optrad, wist ik wat de collega's bedoelden met transformeren.Travestie is namelijk veel meer dan een verkleedpartijtje. Ik word mijn eigen creatie. Zeker geen look-a-like."

Vanavond is-ie terug op Herpense bodem. In dorpshuis 't Slotje. Niet als de Jochem van Brakel ('officieel Coolen-van Brakel) die in de Belgische Ardennen in een kasteel samenwoont met echtgenoot Ruud, maar in de aalglad geschoren huid van artiest(e) Inis Sense. Als een van de op-en-top vrouwelijke creaties. Van het elftal collega's van het Belgische travestietengezelschap ZaZa Projects is de geboren en getogen Herpenaar (30) naar eigen zeggen 'de meest pompeus omgetoverde' of 'minst aangeklede, perfectionistische, extraverte en extravagante' acteur dan wel actrice. Ja, zijn bikinilijntje moet de stevig behaarde Jochem nog wel eventjes shaven: "Ik heb er elke keer weer zowat een dagtaak aan om helemaal glad te geraken."

Na zijn Ravensteinse mavo-tijd belandde Jochem dus pas écht in de wereld die travestie heet. Nadat hij eerst uit de kast kwam en als een van de eerste Herpenaren openlijk voor zijn homoseksualiteit uit durfde te komen, was daar het transformeren -als hobby- tot vrouw. "Dat optreden schortte ik een tijdje op toen ik als 20-jarige in Nijmegen m'n eigen bloemenzaak startte. Na vier jaar was ik toe aan iets anders. Ruud, met wie ik op mijn 21ste trouwde, kreeg een andere baan en we verhuisden naar Franstalig België. Dáár ontdekte ik wat travestie écht inhield: 't is daar deel van de cultuur. Geen bruiloft of braderie zonder travestie. Ik merkte ook dat het grote verschil met Nederland is dat travestie hier vooral gelinkt is aan homoseksualiteit."

Jochem maakte bij de zuiderburen snel naam, werd tijdens de Miss Belgium Travestie 'eerste eredame' omdat 'nen Ollander niet over het juiste paspoort beschikt en schopte het in Londen zelfs tot Miss Europe 2006. Nu hij als een prachtige 'zij' voor de derde keer op geboortegrond te bewonderen valt, durft Jochem wel te stellen dat Herpen de bekrompenheid voorbij is. " Die eerste keer durfden kennissen van mijn ouders niet eens te komen; die nemen nu hún vrienden mee."