Volledig scherm
Jordi Zwaans in betere tijden. © Landerdfotografie

Jordi Zwaans breekt met DS97, ‘Dat is niet netjes’ oordeelt de partij

UPDATESCHAIJK - De wegen van raadslid Jordi Zwaans en DS97 scheiden zich. Dat vloeit voort uit het verrassende, afwijkende standpunt dat Zwaans innam over fusie van Landerd met Uden. Of hij in zijn uppie verder gaat als eenmansfractie is nog niet helder. 

In de raadsvergadering van oktober stemde de Landerdse raad in met samenvoeging met Uden. DS97 probeerde met een voorstel de inwoners alsnog de laatste, beslissende stem te geven. Daarin ging Zwaans niet mee. 

,,De tegenstem van Jordi raakte DS97 zwaar omdat het ingaat tegen de belofte die DS97 steeds heeft gedaan. Inwoners moeten het laatste woord krijgen bij de fusie. Na de raadsvergadering zijn er gesprekken gevoerd met bestuur, fractie en Jordi. Doel was een weg te vinden waarop DS97 en Jordi gezamenlijk in vertrouwen verder de toekomst in konden. Veel energie is er door alle betrokkenen in gestoken om als eenheid verder te kunnen”, meldt Ben Maathuis namens het bestuur.

Quote

Hij had ook moeite met het accent op Schaijk van de partij

Ben Maathuis

,,Helaas is het niet gelukt. We zijn er samen niet uitgekomen. Er bleef verschil van inzicht over de laatste stem die inwoners zouden moeten krijgen. Dat is een onoverkomelijk breekpunt gebleken. Wat voor gevoel ik daarbij heb, doet er niet toe. Het is gewoon jammer. Daar wil ik het verder bij laten”, reageert Zwaans.

In het laatste gesprek met Arie de Kleijn (fractievoorzitter DS97) en Ben Maathuis (bestuur DS97) heeft Zwaans de knoop doorgehakt. Hij verklaarde volgens Maathuis afzonderlijk van DS97 door te willen gaan als gemeenteraadslid. ,,Hij had ook moeite met het accent op Schaijk van de partij”, aldus Maathuis.

DS97 gaat ervanuit dat Zwaans de raadszetel ‘meeneemt’ en is teleurgesteld. ,,Dat is niet netjes en zeker niet correct. Die zetel is van DS97 ook omdat Jordi hem niet zelf met voorkeurstemmen heeft behaald. Maar in de praktijk gaat het helaas vaak op deze manier”, betreurt Maathuis de kwestie.

Quote

Ik stap uit de fractie van DS97, punt

Jordi Zwaans

Maar opvallend genoeg houdt Zwaans zelf zich nog volledig op de vlakte. ,,Of ik alleen verder ga, daar doe ik nog geen uitspraken over. Ik stap uit de fractie, maar dat is het ook op dit moment. Daar kan ik verder nog niet op in gaan. Ik stap uit de fractie van DS97, punt.”

Het is het tweede ‘ongelukje’ in de gemeenteraad van Landerd die aantrad in mei 2018. Harry van Tiel pakte zijn biezen bij Maashorst Vooruit in april 2019.  Hij ging verder als eenmansfractie Lijst Zeeland.