Volledig scherm
De Kapel der Zeven Weeën, Megen © Gemeente Oss

Kerken massaal open tijdens Open kerkendag; activiteiten lopen uiteen van orgelconcerten tot wandelen

OSS/DEN BOSCH - Kerken in de provincies Zeeland en Noord-Brabant zijn op tweede pinksterdag, maandag 10 juni, massaal open. Met talrijke activiteiten. Het gaat om een vervolg op de eerste Open Kerkendag eind 2017. De happening is onder meer gericht op dagjesmensen die het interessant vinden om een kerkgebouw te bezoeken. 

Ook in Oss en omgeving zetten de kerken hun deuren open voor publiek.  Tussen 11.00 tot 17.00 uur kunnen belangstellenden in en rond kerkgebouwen een kijkje nemen. Er zijn daarbij activiteiten voor jong en oud. Het Maasmeandertreintje rijdt gratis tussen Megen en Ravenstein. Dat stopt bij verschillende kernen. Er zijn verder onder meer rondleidingen door gidsen, te volgen wandel- en fietsroutes, te bezichtigen exposities en te beluisteren muziek.  Als onderdeel van Open Kerkendag wordt in de Osse Sint-Jozefkerk een carnavalsexpositie tentoongesteld. Verder is daar een Poëzie Podium. In de kerk van Macharen verzorgt pianist, componist en arrangeur Colijn Buis ieder heel uur een orgelconcert.Een aantal horecagelegenheden in het Osse centrum serveert lekkers, geïnspireerd door het thema ‘Klokken en Klepels’.  Ook de voormalige pastorie van Maren-Kessel doet mee aan de kerkendag. Dit pand is een rijksmonument, gebouwd in 1873 in neogotische stijl. 

Waarom de Open Kerkendag gehouden wordt? Binnen tien jaar verliest waarschijnlijk ongeveer zestig procent van de kerkgebouwen in Nederland zijn religieuze functie. De organiserende Stichting Open Kerken wil met de Open Kerkendag iedereen het grote culturele belang van kerkgebouwen kenbaar maken en hen mee laten denken over de toekomst ervan.