Leidekker Freek Bruinsma aan het werk op een van de vijf steiger-etages die rond het torentje op Soeterbeeck zijn gebouwd.
Volledig scherm
Leidekker Freek Bruinsma aan het werk op een van de vijf steiger-etages die rond het torentje op Soeterbeeck zijn gebouwd. © Van Assendelft/Jeroen Appels

Klokkentorentje op voormalig klooster Soeterbeeck wordt opnieuw aangekleed

DEURSEN - Wie vanaf station Ravenstein het pittoreske voetpad richting Deursen neemt kan het niet ontgaan zijn, net zo min als de automobilisten op de Dorpenweg. Het klokkentorentje op voormalig klooster Soeterbeeck staat in de steigers. De piek op het huidige vergader- en conferentiecentrum van de Nijmeegse Radboud Universiteit wordt grondig gerestaureerd. 

Voor het Ravensteinse leidekkers- en loodgietersbedrijf Bogaerts is de klus een mooie thuiswedstrijd. ,,We bekleden het torentje van boven tot onder met nieuwe leien en lood”, verklaart Ferdy Bogaerts. ,,Hij  kan er straks weer jaren tegen.”  

Bouwbedrijf Van Dinther uit Schaijk is ook bij dit bescheiden restauratieproject weer hoofdaannemer. Voor werkvoorbereider Joost van Haren een aangenaam weerzien met het gebouw waar hij in zijn jonge jaren menig klusje opknapte. ,,Toen nog in opdracht van de zusters. Het blijft voor mij altijd een bijzondere plek.” 

De laatste zusters Augustinessen vertrokken in 1997 uit het klooster in Deursen. In 2017 deed voormalig tuinknecht Bob Holt zijn verhaal over het leven als tuinknecht in het klooster.