Volledig scherm
Beeld uit het animatiefilmpje van het toekomstige 'Plein van de Ambachten'. © Stichting De Werkers van Oss

Kunstwerk voor Osse werkers wordt ‘Plein van de Ambachten’ aan de Oostwal

OSS - Het nu nog lege Tapijtplein aan de Osse Oostwal krijgt volgend jaar invulling als ‘Plein van de Ambachten’. Op het plein, voor de entree van hotel De Weverij, komen zeven stalen panelen die even zoveel beroepen uitbeelden.  Het kunstwerk wordt een eerbetoon aan de arbeiders die Oss als industriestad op de kaart hebben gezet. 

Stichting De Werkers van Oss heeft de financiering van het project helemaal rond. ,,De Osse bedrijven hebben het bekostigd, maar het is een monument voor de gewone werkman. De grote industriëlen hebben straten en pleinen naar zich vernoemd gekregen. Dit is voor de burgers", verklaart Jos Huberts. Op de panelen zijn straks typisch Osse beroepen te herkennen: de botermaker, de slachter, de wever, de laborant, de drukker, de insuline-inpakster en de vervoerder. 

Het initiatief voor het kunstwerk stamt uit 2017. Irene Schaap tekent voor het ontwerp van de verschillende panelen, het Osse bedrijf Baaijens Metaal maakt ze. Huberts: ,,Aanvankelijk was het de bedoeling om de panelen langs de Koningsloper te plaatsen, op de wandelroute van het station naar het centrum. Omdat het lang onduidelijk bleef wanneer de laatste bouwwerkzaamheden in het Berghkwartier zouden worden afgerond, is nu gekozen voor dit plein.” 

Huberts hoopt dat komend voorjaar tot uitvoering kan worden overgegaan. ,,Het gemeentebestuur moet hier nog een knoop over doorhakken. Het plein wordt namelijk gelijktijdig met de plaatsing van de panelen sterk vergroend, zo is de bedoeling. Dat sluit ook mooi aan bij het vernieuwde pleintje aan de Klaphekkenstraat.”