Volledig scherm
Sonja Manders, gemeentelijke specialist Natuur en Landschap, bij een bijenhotel. © Gemeente Landerd

Landerd bouwt route met twaalf bijenhotels in een Bijenommetje

LANDERD - De gemeente Landerd is een aantal bijenhotels rijker. Deze zijn onderdeel van één van de zogenoemde ‘ommetjes’ in het kader van Maashorstplan Landschappen van Allure. 

Die ‘ommetjes’ verbinden de dorpen meer met de Maashorst. Hiervoor zijn wandelpaden ontwikkeld van 6 à 7 kilometer om Zeeland en Schaijk. Ze voeren langs mooie plekken in het buitengebied. De gemeente Landerd heeft het initiatief genomen om voorzieningen voor bijen te koppelen aan één van deze routes: het Bijenommetje. Op verschillende plaatsen langs deze route zullen bijenhotels verschijnen. 

Het is de bedoeling dat er in totaal twaalf bijenhotels komen. Waar mogelijk en nodig, worden geschikte bomen en struiken geplant voor bijen en bloemenweiden aangelegd. Op de route bevinden zich ook bankjes voor wandelaars.

Na de plaatsing van de hotels gaan ‘interieurbouwers’ (studenten) de nestblokken aanbrengen. Er komen ook infopanelen met informatie over bijen en de naaste omgeving. 

Het Bijenommetje volgt grotendeels het knooppuntennetwerk. Op sommige plekken wijkt het er vanaf, om andere fraaie plekken te laten zien. Met een bewijzering is het Bijenommetje te volgen. Medio juni is het klaar.

Het bijenproject is mede mogelijk gemaakt door provincie Noord-Brabant, gemeente Landerd, Brabants Landschap en de Postcodeloterij.