Volledig scherm
- © stock.xchng

‘Landerd paste niet de juiste regels toe’: bouw geitenstal in Schaijk mag

SCHAIJK/DEN BOSCH - De gemeente Landerd heeft in juni 2018 ten onrechte een vergunning geweigerd aan het Schaijkse agrarisch bedrijf Pebe voor de bouw van een vierde geitenstal aan de Duifhuisstraat. Dat concludeert de Bossche rechtbank.

Het geding tussen beide partijen draaide met name om de vraag welke regels de gemeente Landerd dient toe te passen, de oude of de nieuwe. Op de zitting liet bestuursrechter Maarten Verhoeven vorige maand al blijken bijzonder verwonderd te zijn over de vrije invulling door de gemeente.

Volgens een verleende milieuvergunning uit 2009 mag het bedrijf 2925 geiten houden. Maar onder meer door de Q-koorts duurde het tot 2015 voor een eerste aanvraag op het gemeentehuis lag. Die haalde de eindstreep niet. Een aangepaste aanvraag volgde in 2017 die door de gemeente Landerd als compleet nieuw beschouwd werd. Dus pakte de gemeente er de geactualiseerde provinciale Verordening Ruimte bij.

Simpel gezegd, stelt Verhoeven dat dat niet mocht. ,,Als een aanvraag wordt ingediend die voldoet aan alle geldende regels op dat moment, mag de aanvrager erop vertrouwen dat die regels niet achteraf worden gewijzigd in zijn nadeel”, zo oordeelt de bestuursrechter.