Volledig scherm
Walkwartier, laatste artist impression. © Gemeente Oss

Lezersbrief: Knal laatste ontwerp in papiervernietiger

OSS - John van Boekel laat zijn licht schijnen over het besluit van het Osse college om de woontoren van het Walkwartier in zijn Oss een heel andere uitstraling te geven dan in de eerdere plannen.

Van medio 1956 tot aan het einde van 1958 was ik in Oss als ambtenaar werkzaam op de afdeling Wederopbouw en Volkshuisvesting. Het dikste dossier in die tijd (vier ordners) betrof 'Viaduct in de Molenstraat bij hotel van Alem' (het huidige Vivaldi).

De kosten voor de aanleg van een viaduct zouden ongeveer 300.000 gulden bedragen (135.000 euro). De toenmalige gemeenteraad vond dit te duur en er kwam dus geen viaduct. Consequentie van dit besluit is dat we inmiddels ruim zestig jaar gemiddeld een kwartier per uur voor gesloten spoorwegbomen staan. Omgerekend is deze overweg ongeveer vijftien jaar dicht geweest. Over visie gesproken.

Rond 1889 heeft de aanleg van een kanaal gespeeld en in 2006 een fusie en locatie van het ziekenhuis. Toenmalige coalities waren het oneens, keken niet verder dan vier jaar vooruit of reageerden niet alert en de gevolgen zijn bekend. Duidelijke voorbeelden in onze lokale geschiedenis met verregaande gevolgen door gebrek aan visie.

Quote

Een politiek brevet van onvermogen van wethouder Van Orsouw

Na bijna een halve eeuw opgezadeld te zijn met een wangedrocht in het centrum klonken positieve signalen en beelden voor een Uithuis, dat met een historische link en aantrekkelijke architectuur alle geleden ellende zou doen vergeten. #Trots, #datisOss, #pOSSitief, hoe eerder de sloop kon beginnen, hoe beter.

Totdat enkele dagen geleden het nieuwste ontwerp van het Walkwartier werd gepresenteerd. Bijna zes maanden heeft het geduurd om tekeningen te produceren waar de oorspronkelijke Vendet/V&D alleen maar hoger is geworden. Met het argument 'dat de gemeente Oss simpelweg het geld niet heeft om een echt icoon in het stadshart te bouwen'. Een politiek brevet van onvermogen van wethouder Van Orsouw die met dooddoeners als 'een gigantische verhoging van de OZB kan gewoon niet, dat het altijd mooier en beter kan en dat we maar moeten roeien met de riemen die we hebben' nadrukkelijk aangeeft dat zijn partij Beter Oss vanaf nu eigenlijk Bedroevend Oss genoemd moet worden.

Knal dit laatste ontwerp in de papiervernietiger, ben inventief en creatief om een paar miljoen te vinden en die in vijftig jaar af te schrijven en geef Oss alsjeblief iets moois. Ga dus het ontwerp van november gebruiken.

Quote

Gebrek aan visie heeft verregaan­de gevolgen

Ga met diplomatie en visie het beste voor onze stad realiseren.

John van Boekel
Oss

Volledig scherm
De woontoren zoals die in de artist impression van november eruit zag. © Absent Matter