Volledig scherm
Lilian Marijnissen spreekt haar 'vrienden' toe in de Groene Engel in Oss. © Kirsten Rietbergen/BD

Lilian Marijnissen ontmoet haar ‘vrienden’ in de Groene Engel

OSS - Maar liefst 15.500 'vrienden’ heeft SP partijleider Lilian Marijnissen sinds ze in september haar Rede voor Rechtvaardigheid hield in Rotterdam. Zoveel mensen sloten zich aan als ‘vriend van de strijd voor rechtvaardigheid’. Heel sympathiek, vindt de SP, maar zijn deze mensen ook bereid om hun vriendschap om te zetten in een lidmaatschap van de partij. Dat zou goed uitkomen met het oog op de komende verkiezingen van 20 maart.

Daarom hield de SP zaterdag een ‘vriendendag’ in de Groene Engel in Oss. Zodat de mensen Lilian beter kunnen leren kennen als mens. Ook vader Jan Marijnissen, al enige tijd politiek op de achtergrond, was erbij. Net als de nationale pers, die grootschalig was uitgerukt voor dit charme-offensief van de SP. 

Inkijkje in gezin Marijnissen

De luisteraars, het café van de Groene Engel zat bomvol, kregen een aardig in kijkje in het gezin Marijnissen. Waar vader Jan niet vaak thuis was vanwege zijn partijleiderschap in de Tweede Kamer, en waar moeder Mari-Anne als raadslid en wethouder politiek actief was in Oss. Waar Lilian door weer en wind dagelijks naar haar verzorgpaard Gorbatsjov ging, dat tot haar verdriet plotseling verkocht werd. De familie collecteerde langs de deuren voor geld voor speeltuin Elckerlyc in Oss. En er kwamen mensen aan de deur die Jan Marijnissen zagen als de laatste persoon die hen kon helpen, zelfs helemaal op de fiets uit Drenthe. Dit alles vormde Lilian Marijnissen tot de politica die ze nu is, vertelt ze. Dat de bijeenkomst in de Groene Engel is, heeft ook een betekenis. Want zonder de inzet van haar ouders en de partij, die 10.000 handtekeningen inzamelden tegen de voorgenomen sluiting ervan, was het cultureel centrum van Oss er niet meer geweest. En o ja, ze wil best minister-president worden. Niet dat dat haar ambitie is. ,,Maar als je het zo vraagt, ja, waarom niet.”

De 'vrienden’ kregen na het stukje 'privé’ de gelegenheid om vragen te stellen aan vader en dochter Marijnissen. Die gingen vooral over politieke items, over de aow-leeftijd, gezondheidszorg, verzekeringen en klimaat. Na afloop gaf Lilian Marijnissen er zelf nog een politiek tintje aan door aan te kondigen dat haar partij de btw- verhoging van 6 naar 9 procent wil terugdraaien door de belasting voor de hoogste inkomens met twee procent te verhogen.  

Strijd tegen Rutte 

Luid applaus was er van haar 'vrienden', die haar strijd tegen rechtvaardigheid vooral zien als een strijd tegen Mark Rutte. Velen tekenden na afloop voor een lidmaatschap. ,,Mij hoeven ze maar te vragen als er geflyerd moet worden in het centrum ofzo", zegt 'vriend’ en kersvers SP-lid Peter van de Wal uit Oss. Hij is met vriendin Marijke Rutte-Saris uit Cuijk naar de bijeenkomst gekomen. ,,Dat Lilian uit Oss komt is leuk, maar niet de reden dat ik SP ga stemmen. Ze is authentiek, gewoon zichzelf. Vooral dat spreekt me aan", zegt Van der Wal.