Volledig scherm
Vuurwerk boven Oss. © Peter van Huijkelom

Linkse oppositie wil stevig debat over vuurwerk in Oss na recordoverlast rond jaarwisseling

OSS - Na een recordaantal klachten en een schadepost van zeker 50.000 euro is de maat voor SP, GroenLinks en PvdA in Oss vol. De drie linkse oppositiepartijen willen een stevig debat over het afsteken van vuurwerk in de gemeente. Een algeheel vuurwerkverbod wil het trio daarbij niet uitsluiten. 

Met name GroenLinks strijdt in Oss al jaren voor een strenger vuurwerkbeleid. Ook de SP en de PvdA denken inmiddels serieus na over verregaande maatregelen. De drie partijen wijzen op de 1.200 klachten die de laatste weken binnenkwamen op het Osse vuurwerkmeldpunt. Op de roep van politie en medici voor een vuurwerkverbod. En op de tienduizenden euro's schade die in Oss werd aangericht met vuurwerk. 

De drie partijen komen eind deze maand daarom met een opdracht aan het gemeentebestuur. Als die een meerderheid haalt, moeten burgemeester en wethouders in maart met een uitgebreide evaluatie van de vuurwerkoverlast in Oss komen, in de periode tussen oktober 2019 en februari 2020. 

De raad moet vervolgens kunnen kiezen uit een aantal scenario's. Bijvoorbeeld een algeheel verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk of het organiseren van professionele vuurwerkshows in wijk- of dorpsverband. Ook zou de gemeenteraad dan alsnog kunnen besluiten om geen nieuwe regels rondom vuurwerk op te stellen.