Lithoijens klooster bloeide op dankzij schipperskinderen: ‘En de dorpskinderen waren minderwaardig’
LITHOIJEN - Ooit haalden de Lithoijense kloosterzusters schipperskinderen in huis. Want goed voor de inkomsten. ,,Een slimme zet", oordeelt Frans Heeren in zijn nieuwe boek.
Delen per e-mail
De tijdlijn van het klooster in Lithoijen eindigt met de hippe baby- en kinderwinkel Kindercompagnie van de familie De Hommel. De bouw van het klooster vormt in 1882 het beginpunt. Twee jaar later trekken de Zusters van J.M.J. (Jezus Maria Joseph) erin. Ze richten zich de eerste jaren op opvang voor alleenstaanden en zieken. Dat verandert snel als de inkomsten ontoereikend blijken te zijn. Het opzetten van een internaat, het Sint Norbertuspensionaat, biedt uitkomst.
,,Een slimme zet. We wonen tenslotte langs de Maas. Dus veel schipperskinderen vonden hier onderdak", constateert geschiedschrijver Frans Heeren. Dat had veel impact op de plaatselijke basisschool. ,,De dorpskinderen waren minderwaardig. Er mocht niet met elkaar gepraat worden of er volgde straf. Na de pauze gingen eerst de internaatkinderen naar binnen en ze zaten ook nog eens vooraan in de klas. Het is nooit duidelijk geworden waarom dit zo gebeurde."
Nonnen mochten niet naar buiten komen
In 1949 kwam er een einde aan het verblijf van de Zusters van J.M.J. in Lithoijen. ,,De nonnen verzorgden lessen op school maar waren niet in het bezit van een onderwijsdiploma en dat werd verplicht. Daarom zijn ze vertrokken." Het klooster werd verkocht aan de zusters Penitenten, die ook al in Reek en Haren een vestiging hadden. Het klooster kreeg de naam Jerusalem.
,,Het waren slotnonnen. Dat betekende dat ze helemaal niet buiten mochten komen. Een probleem want daardoor konden ze niet naar de kerk. De oplossing was dat de rechtervleugel van het klooster werd vervangen door een kapel. Op die manier konden ze naar de kerk en de biecht afnemen. Dat was wel tegen het zere been van de toenmalige pastoor Koenraadt. Want in de kapel was centrale verwarming aangelegd en vele dorpelingen togen toen naar de heilige missen in de kapel."
Slotnonnen kregen problemen
Ook de slotnonnen kregen te maken met financiële problemen. ,,Ze gingen in het klooster werk verrichten voor Kousenfabriek Jansen De Wit. Die brachten de dozen met kousen. De Lithoijense jeugd bracht die dozen naar binnen en kreeg als beloning een half pepermuntje.”
De zusters Penitenten bleven tot 1960 in Lithoijen. Opvallend: in een logboek staat dat het verblijf achteraf gezien een grote mislukking was. Letterlijk: ,,De zusters zouden graag willen weten waarom en waarvoor God deze mislukking toeliet."
Philips: prachtige tijd met veel feesten en vrijheid
Lang stond het klooster niet leeg want in hetzelfde jaar werd het overgenomen door Philips. Dat liet er tl-armaturen monteren. ,,Er werkten in die periode 75 mannen en vrouwen. Uit gesprekken bleek dat het een prachtige tijd was met veel feesten, uitstapjes en vrijheid. In 1972 hield het op. Philips centraliseerde vestigingen in Oss. Daarna kocht oud Philips-medewerker Cor de Hommel het voormalige klooster op om er een antiekzaak in te beginnen."
Het boek Het klooster van Lithoijen door de eeuwen heen omvat 300 pagina's en is verkrijgbaar bij Frans Heeren, 0412-482216.
Verder in het nieuws
-
TOP Oss druipt af in kansloos verloren duel met Almere City
Een druilerig duel in Almere leverde TOP Oss opnieuw geen punten op. Almere City FC overrompelde de Ossenaren vrijdagavond met 3-0. -
Kunst in de regio Anderhalve maand broeden en een week schrijven voor kerstvoorstelling ‘Het staat in de sterren’
-
PREMIUM
Ossenaren sloegen elkaar met lijmspuit op het hoofd
OSS/DEN BOSCH - Ze werkten al zeventien jaar probleemloos als collega's bij een Osse meubelfabrikant. Toch ontstonden er enkele barstjes die er uiteindelijk toe leidden dat ze elkaar met lijmspuiten op het hoofd sloegen. -
PREMIUM
Kunstenaars blazen nieuw leven in leegstaand ‘oorgebouw’ bij station Oss
OSS - Na jaren van leegstand komt er eindelijk weer kleur in de grauwe stationsrestauratie in Oss. In het ‘oorgebouw’ tussen de Kiosk en het busstation hangt de komende vijf maanden namelijk kunst die aandacht vraagt voor het klimaat. Met om de vier weken een verse lading schilderijen. -
PREMIUM
VIDEO Samenvatting | Almere City FC - TOP Oss
-
PREMIUM
Veel minder zware industrie op Heesch West, maar buurt blijft er moeite mee houden
HEESCH/VINKEL - Bedrijven uit de zware milieucategorie 5 mogen alleen nog op een hoek van Heesch West komen. Met deze aanpassing komen de betrokken gemeenten voor het eerst concreet tegemoet aan bezwaren van omwonenden. -
PREMIUM
Storten steenmeel duurde langer, maar kost Maashorst zelf nog altijd niks
SCHAIJK/UDEN - ‘Operatie steenmeel’ in de Maashorst heeft door de mist veel langer geduurd, maar is nu klaar. De rekening van 125.000 euro gaat naar Brussel en Den Bosch. -
PREMIUM
Concurrentie dreigt tussen theaters Heesch en Oss
HEESCH - De kleinere zaal waar De Pas over praat, is net zo groot als de kleine zaal van De Lievekamp. Concurrentie tussen Heesch en Oss dreigt.