Volledig scherm
Met spandoeken protesteren Lithenaren. © Maarten van de Rakt

Liths verzet tegen windmolens en zonnepanelen voelt zich de mond gesnoerd

UPDATELITH - Ze staan in Lith klaar om verbaal actie te ondernemen tegen de komst van windmolens en weides met zonnepanelen. Woensdag willen ze hun protest te laten horen in de Hertog Jan.  Ze zijn verbaasd dat ze niet uitgebreid mogen inspreken. 

De Actiegroep ‘Behoud Lithse Polder’ is in het geweer gekomen. Meerdere spandoeken zijn opgehangen. De actiegroep weet zich inmiddels gesteund door zevenhonderd volgers op Facebook.

Waar draait het om? Windturbines en zonneparken maken deel uit van het project Duurzame Polder. De gemeenten Oss en Den Bosch bereiden een visie voor. Hoeveel er precies komen en waar in het open poldergebied tussen Rosmalen, Geffen en Lith, moet nog worden uitgewerkt.  

Bewoners worden in aparte sessies bijgepraat over het project. Woensdag 13 november staat de laatste informatie-avond op de agenda, in de Hertog Jan in Lith. De actiegroep had verwacht daar uitvoerig te kunnen inspreken. Maar de omgevingsmanager heeft hen maandag laten weten dat dat toch de bedoeling niet is.  

Volledig scherm
De actiegroep maakt haar mening kenbaar. © Behoud Lithse Polder

,,Kennelijk is de wethouder bang geworden naar aanleiding van het bericht op de site van het BD over ons verzet”, vermoeden Alette Samuels en Anneliek Keurentjes namens de actiegroep. ,,Dit is een bevestiging dat bewoners niet gekend worden en de mond wordt gesnoerd. Hier laten wij het als bewoners niet bij zitten.” 

Ze hadden woensdagavond uitgebreid in willen gaan op de gevolgen die ze verwachten voor de bewoners: waardevermindering van de huizen, gezondheidsrisico's, geluidsoverlast, visuele hinder en onuitwisbare schade aan de natuur.

,,De leefbaarheid in de dorpen zal met sprongen achteruit gaan als de plannen doorgaan. Bewoners worden in het hele verhaal rondom de Duurzame Polder niet meegenomen. Wie wil er straks nog wonen als we weggestopt zitten achter windmolens en zonnepanelen, in het lawaai van de windmolens, kampend met gezondheidsproblemen”, zo vragen Samuels en Keurentjes zich af. 

Volledig scherm
- © Behoud Lithse Polder