Vier Lithse kinderen, gedeputeerde Christophe van der Maat en wethouder Joop van Orsouw zien dat de eerste negen cent in de spaarpot zijn beland.
Volledig scherm
Vier Lithse kinderen, gedeputeerde Christophe van der Maat en wethouder Joop van Orsouw zien dat de eerste negen cent in de spaarpot zijn beland. © Maarten van de Rakt

Lithse kinderen sluiten de snelheidsmeterspaarpot aan

LITH - Floor, Tess, Tygo en Mirthe van basisschool De Meander mochten in Lith de stekker van de snelheidsmeterspaarpot in het stopcontact steken. Weggebruikers die zich aan de snelheid houden in de Meester van Coothstraat leveren geld op.

Zo beloont de snelheidsmeter beloont goed gedrag. Het is een vinding van de provincie Noord-Brabant. De meter maakt een rondreis. Hij stond eerder  in Helmond, Eerde, Huisseling, Oostelbeers en Oudenbosch. 

Er is maximaal tweeduizend euro mee te verdienen. Dat geld, dat de provincie lapt, wordt in Lith gebruikt voor de verkeersveiligheid rond de basisschool. 

Quote

Zo kunnen we mensen verleiden

Christophe van der Maat , gedeputeerde

In zijn inleidend praatje stond Van der Maat stil bij het idee achter de meter. ,,In lijstjes waar we niet bovenaan willen staan, staan we bovenaan. Zoals het aantal verkeersslachtoffers in de provincie. Dit jaar zijn dat er al honderd. Dat is veel te veel. Dat is nu al meer dan over geheel 2017‘’, sprak Van der Maat. 

De meter is een manier om het gedrag van automobilisten te beïnvloeden. ,,Zo kunnen we mensen verleiden.‘’

Proef op de som

Na de openingshandeling stapte Van der Maat samen met Floor, Tess, Tygo en Mirthe (een afvaardiging van het kinderkabinet van De Meander) achter het stuur van zijn dienstauto. Ze namen de proef op de som door met de BMW langs de meter te rijden. Met de juiste snelheid, natuurlijk.

  1. Het ene moment nog schoffelend in het groentehofke, het andere moment zwart-omrand op overlijdenspagina
    PREMIUM

    Het ene moment nog schoffe­lend in het groentehof­ke, het andere moment zwart-om­rand op overlij­dens­pa­gi­na

    OSS/UDEN/VEGHEL - Met de dag loopt het aantal coronaslachtoffers flink op. In Nederland, maar vooral toch in de noordoostelijke hoek van Brabant. Het virus heeft nu in bijna elk dorp of elke stad in deze regio een gezicht. Voor verdriet en waardig afscheid nemen is soms nauwelijks ruimte. Daarom een in memoriam voor onze bekende en minder bekende, maar vooral geliefde streekgenoten.