Volledig scherm
De wisent verdwijnt voorlopig nog niet op de Maashorst. © Van Assendelft Fotografie

Maashorst-gemeenten omarmen de wisent: 'Ouwehand heeft de panda, wij de wisent'

OSS/UDEN/LANDERD/BERNHEZE - De wisent ligt niet meer onder vuur. Hij mag op de Maashorst blijven, zeker drie jaar lang. Ondanks nog wat tegensputterende 'Maashorstburgers' ziet een ruime meerderheid van de politiek in Oss,  Uden, Landerd en Bernheze de plannen voor de Maashorst wel zitten.   

In de voorbije weken werd de zogeheten tussenevaluatie over de toekomst van het natuurgebied besproken in de vier gemeenten. Gesputter van enkele tegenstanders werd door de politiek zo'n beetje voor kennisgeving aangenomen. 

Zelfs bij de VVD ebt de weerstand tegen de wisent weg. Vorige winter ageerden de liberalen in alle Maashorstgemeenten tegen het beest. Nu alleen nog in Oss en Bernheze.

Het overleg van de Maashorstleiding met alle gebruikers is verbeterd, net als de communicatie, concludeerden de politieke partijen. Lof was er voor de wijze waarop de raden zijn geïnformeerd. Partijen hebben in het algemeen het gevoel dat er naar hen is geluisterd. 

In Landerd zoekt het CDA steun voor het idee de wisent te verbannen van Landerds grondgebied, vooralsnog tevergeefs. ,,Ouwehand heeft zijn panda's, wij hebben de wisent'', reageerde Arie de Kleijn (DS97) donderdag gevat. De Udense politiek wil elk jaar een keer worden bijgepraat over de proef met de wisenten.