De leraar op het Maaslandcollege in Oss wordt meer een coach.
Volledig scherm
De leraar op het Maaslandcollege in Oss wordt meer een coach. © Maaslandcollege

Maaslandcollege en basisschool Hertogin Johanna V in Oss omarmen elkaar: ‘Drempel tussen basis- en voortgezet onderwijs slechten’

OSS - Ze zijn al jaren buren van elkaar, maar nu gaan ze ook echt vaker bij elkaar naar binnen lopen.  Sterker nog, basisschool Hertogin Johanna V en het Maaslandcollege aan de Vianenstraat in Oss gaan intensief met elkaar optrekken. 

Het zou zomaar kunnen zijn dat ze leraren met elkaar gaan uitwisselen. Samen willen ze hoe dan ook de kloof tussen basis- en middelbaar onderwijs slechten. Ze willen het onderwijs beter op elkaar afstemmen, zeker voor kinderen in de leeftijdsgroep tussen 10 en 14 jaar.

,,Het Maaslandcollege is bezig met een meer coachende rol voor de docent, waar je kennis voor nodig hebt. We willen daar samen aan werken: wij gaan namelijk ook kijken of onze leraren in bepaalde mate zo'n coachende rol op zich kunnen nemen”, licht directeur Sietze Jansen van Hertogin Johanna V toe.

Nog geen concrete acties op papier

Wat kunnen leerlingen concreet verwachten van de samenwerking? ,,We willen nu nog geen concrete acties op papier zetten, die we wellicht de komende jaren niet helemaal waar kunnen maken. Wel is de oriënterende fase voorbij. In de komende periode zullen er vanuit de visie om de drempel te verlagen, steeds meer concrete acties ontstaan.” 

Hoe dan ook zullen leerlingen in de hoogste klassen van de basisschool kennis kunnen maken met onderwijs en de vakken in het voortgezet onderwijs. ,,We willen leerlingen die eraan toe zijn, uitdagen op hun eigen niveau. Zonder risico’s voor hun sociale ontwikkeling.” De docenten van het Maaslandcollege kunnen met hun vakkennis zeker van meerwaarde zijn in het basisonderwijs, meent Jansen. ,,Aan de andere kant zijn leerkrachten van de basisschool gewend om zeer gedifferentieerd te werken. De leerlingen kunnen van onze samenwerking de vruchten plukken.”

Subsidie van het ministerie

Beide scholen hebben voor het project een subsidie gekregen van het ministerie vanuit het Actieplan Gelijke Kansen. Daarmee krijgen beide scholen de mogelijkheid hun onderwijs voor iedere doelgroep mogelijk te maken.

Ook het Maaslandcollege ziet de samenwerking tussen beide scholen helemaal zitten.  ,,Onze docenten hebben veel vakkennis en vaardigheden, de leerkrachten van de basisschool zijn goed in maatwerk”,  zegt conrector Bas van Rooijen van het Maaslandcollege.