Bets Wiegmans-Strik draagt de Sint Rochuskaars samen met kinderen met bloemen.
Volledig scherm
Bets Wiegmans-Strik draagt de Sint Rochuskaars samen met kinderen met bloemen. © Thomas Segers

Mág een vrouw de kaars dragen, gaat de processie niet door

DEURSEN/DENNENBURG - Ze was zo trots dat ze de eerste vrouwelijke kaarsendrager mocht zijn. Maar Bets Wiegmans-Strik moest  het zonder de ceremoniële stoet doen. De St. Rochusprocessie ging vanwege de regen niet door. 

 ‘Moed, hoop en vertrouwen'. Het zijn deugden die pastoor Spiertz uitsprak aan het einde van een plechtige viering in de St. Vincentiuskerk in Deursen. Deze heilige mis was de aanzet voor de jaarlijkse processie naar de nabijgelegen kapel van St. Rochus wiens feestdag in dit weekeinde jaarlijks wordt gevierd. Maar ondanks 'moed' en 'hoop' bleek het vertrouwen in de weergoden niet sterk. Al aan het begin van de viering vertelde de lector dat de processie niet doorging vanwege de verwachte regen. 

Dat was vooral ook een teleurstelling voor Bets Wiegmans-Strik. Vorige week werd zij 75 jaar en juist nu was zij uitverkoren om de speciale kaars te dragen tijdens de voettocht naar de kapel. In deze stoet lopen normaliter ook priesters, vaandeldragers en muziekkorpsen mee. Geelwitte vaantjes markeren de route. 

Op eigen houtje 

,,Zeker ben ik teleurgesteld," zegt Bets. Nadat ze aan het eind van de mis al had geassisteerd bij het zegenen van de kaars, mocht ze die toch naar de kapel brengen. Maar wel op eigen houtje. Ze werd daarbij begeleid door enkele kerkgangers en een groep kinderen met bloemen. Het was toen al kurkdroog. ,,Maar ik heb wel begrip voor de beslissing al vind ik het jammer. Ik ben de eerste vrouw die deze eer te beurt valt." 

Quote

Dat het bestuur speciaal voor mij een lichtere kaars heeft laten maken, dat was niet nodig geweest

Bets Wiegmans-Strik, Eerste vrouwelijke kaarsendrager St Rochus

Ze beaamt dat St. Rochus nu in ieder geval ook geëmancipeerd is. ,,Maar dat het bestuur speciaal voor mij een lichtere kaars heeft laten maken, was niet nodig geweest," bezweert ze met een lach. Bets is donateur van de Vrienden van St. Rochus, ze poets het koper in de kerk en is een trouwe kerkganger. ,,Misschien dat ze me daarom gevraagd hebben."

 1. Veldwachter Manus werd door grasdieven voor de rechter gesleept en begon daarna een winkeltje
  Stille Getuigen

  Veldwach­ter Manus werd door grasdieven voor de rechter gesleept en begon daarna een winkeltje

  OSS - Veel werknemers verliezen door de Coronacrisis hun baan. Het kabinet vraagt hen zich om te scholen voor sectoren waar straks nog wel werk is. Omscholing is niets nieuws. Na de Tweede Wereldoorlog werden boerenknechten en KNIL-militairen uit Nederlands-Indië omgeschoold tot bouwvakker en emigranten die naar Australië of Nieuw Zeeland gingen, konden zich laten bij- of omscholen voor hun nieuwe (agrarisch) bestaan.
 2. Woning van 223.000 euro in 2015 naar 402.000 euro in 2019: ‘WOZ-waarde strookt niet met werkelijkheid’
  LEZERSBRIEF

  Woning van 223.000 euro in 2015 naar 402.000 euro in 2019: ‘WOZ-waar­de strookt niet met werkelijk­heid’

  OSS - Slimme jongens verdienen er goud geld aan. Burgers worden er amper beter van. En de gemeenten betalen de steeds hogere rekening. Dit is volgens de Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB) de frustrerende praktijk rondom bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking, de jaarlijkse waardebepaling van woningen. Dit nieuws bracht het Brabants Dagblad dit weekeinde. Lezer Fons de Jong uit Oss reageert: