Volledig scherm
Miquel Montoro Mascaro, ambassadeur Bartjan Wegter, Miquel Galmes Jaume en de Nederlandse consul op de Balearen, Ingrid van de Reijt. © Pere Lliteras

Mallorcanen dubbel onderscheiden voor redden van kwartet uit Oss en Reek tijdens noodweer op eiland

SANT LLORENÇ MALLORCA/OSS/REEK - Voor het redden van drie mensen uit Oss en iemand uit Reek uit een modderstroom in oktober op Mallorca hebben twee eilandbewoners zowel een Nederlandse als Spaanse onderscheiding gekregen. Miquel Galmes Jaume en Miquel Montoro Mascaro uit Sant Llorenç Mallorca werden in Spanje koninklijk onderscheiden. Dat deed koning Felipe in hoogsteigen persoon. De Nederlandse ambassadeur gaf het duo bovendien de erepenning voor menslievend hulpbetoon.

Galmes Jaume en Montoro Mascaro trokken tijdens de overstromingen met gevaar voor eigen leven de auto, waarin de vier Brabanders zaten, uit een modderstroom. Het voertuig was daarin meegesleurd en kwam op een gevaarlijke plek tot stilstand. Het gezelschap was op het eiland voor een huwelijk. Tijdens het noodweer kwamen minstens 12 mensen om het leven, onder wie een 80-jarige Nederlandse vrouw.