Volledig scherm
De Luciakerk in Ravenstein.

Manifestatie tegen ‘verkwanseling’ Luciakerk in Ravenstein: ‘Dit pikken we niet’

RAVENSTEIN - Onder de strijdkreet ‘Luciakerk is van Ravenstein’ klinkt zaterdag naar verwachting een stevig protest in de voormalige vesting. Een actiegroep van inwoners roept tegenstanders van verkoop van het monument op om zich zaterdagochtend bij de kerk te melden voor een manifestatie. 

De manifestatie begint om 11.45 uur. De bedoeling is om de aanwezigen om vijf voor twaalf op de foto te zetten bij een spandoek. ,,We willen zaterdag een ferm tegengeluid laten klinken richting parochiebestuur”, verklaart Theo van Duren. ,,Dat bestuur wil onze kerk verpatsen aan de hoogste bieder. Het zijn projectontwikkelaars geworden. Dat accepteren we niet. Let wel, dit lot hangt vanaf nu elke andere kerk in deze regio boven het hoofd.” 

Vorige week werd duidelijk dat het parochiebestuur de stekker trekt uit plannen om de Luciakerk in Ravenstein in handen van het plaatselijke Loterijfonds te spelen. Dat fonds wil de kerk restaureren en heropenen als ruimte voor openbare activiteiten. Om de benodigde subsidie binnen te harken was echter een borg van circa zes ton vereist. Dat geld wilde geen enkele partij ophoesten. De parochie meldt nu dat er een andere koper belangstelling heeft. Welke plannen die met de kerk en de belendende pastorie heeft is onduidelijk. 

Van Duren hoopt dat het zaterdag druk wordt bij de kerk. ,,Volgens ons voelen heel veel mensen zich betrokken bij de toekomst van dit unieke monument. Als er zaterdag niemand komt, dan kunnen we net zo goed ophouden.” 

  1. Gesteggel over rotonde óf stoplichten aan de Graafsebaan Heesch bij Raad van State
    PREMIUM

    Gesteggel over rotonde óf stoplich­ten aan de Graafse­baan Heesch bij Raad van State

    DEN HAAG/HEESCH – Een gewone kruising met verkeerslichten is goedkoper en net zo veilig, zo niet veiliger dan de geplande rotonde op de Graafsebaan in Heesch. Dat beweerde een verkeersdeskundige die is ingeschakeld door de Bomenstichting vrijdag tijdens een spoedprocedure bij de Raad van State. Een gemeentewoordvoerder betoogde echter dat juist een rotonde veiliger is en veel beter voldoet aan de doelstellingen ter plekke, ook al moeten daarvoor twee monumentale eiken verdwijnen.