Volledig scherm
stockbd A50 Ravenstein snelweg anwb © Brabants Dagblad

Minister wil snelheid op A50 niet verlagen, ondanks brief uit Oss

DEN HAAG/OSS - De maximumsnelheid op de A50 tussen de knooppunten Ewijk en Paalgraven wordt niet teruggebracht naar 100 kilometer per uur. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur gaat niet in op een verzoek van de gemeenten Oss, Wijchen en Beuningen om het verkeer overdag langzamer te laten rijden.

Volgens de minister zijn er op het tracé geen bijzondere omstandigheden die aanleiding geven tot een verlaging. Ook voldoet de luchtkwaliteit langs snelwegen, en dus ook op de A50, de afgelopen jaren aan steeds strengere milieunormen, aldus de minister. Die stelt ook dat geluidsnormen steeds worden gemeten en dat bij overschrijdingen wordt ingegrepen.

De gemeenten wezen de minister er afgelopen voorjaar in een brief op dat ook de doorstroming en de veiligheid van het verkeer gebaat is bij de gevraagde verlaging van de snelheidslimiet. Als antwoord verwijst Van Nieuwenhuizen naar het zogenoemde Mirt-onderzoek dat nu gaande is. Met dat uitgebreide onderzoek naar de fileproblematiek op het tracé wordt gekeken naar oplossingen voor de korte, middellange en lange termijn.

De Wijchense wethouder Paul Loermans, initiatiefnemer van de brief, noemt de Haagse reactie 'teleurstellend, maar niet onverwacht'. Hij spreekt van een 'politiek' besluit: ,,Minder hard rijden is veiliger en helpt tegen fijnstof en geluidsoverlast. Het is de goedkoopste manier om iets positiefs voor het milieu te doen.''