Volledig scherm
Het ophalen van urine heeft in Oss een lange historie: ‘Pismannekes’ haalden met handkarren en bakfietsen aan huis de flessen met urine op voor destijds Organon, maar inmiddels Aspen. © Aspen

Moeders voor Moeders last zomerstop in: urine genoeg in Oss

OSS - Moeders voor Moeders roept zwangere vrouwen op om deze maand geen urine meer te doneren. De opslag in Oss heeft potjes plas - die worden gebruikt voor vruchtbaarheidsmedicatie - in overvloed en stelt een zomerstop in.

Moeders voor Moeders zamelt al bijna negentig jaar urine van zwangere vrouwen in voor het maken van een geneesmiddel dat vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen kan helpen. Een paar jaar geleden werd er jaarlijks nog een miljoen liter urine ingezameld, maar de vraag loopt terug.

Wie deelneemt aan Moeders voor Moeders moet elke week een blauw kratje met gevulde flessen voor de deur zetten. Hoewel de chauffeur discreet is – er staat geen reclame op de auto – is menig prille zwangerschap op deze manier ontdekt door een nieuwsgierige buurvrouw die het blauwe kratje voor de deur zag staan. In de jaren ’30, toen de organisatie begon, werd de inzameling gedaan door mannen in Oss die de urine ophaalden op de bakfiets. Pismannekes werden ze genoemd.

Quote

We zijn nog altijd heel blij met alle donaties

Woordvoerder Aspen

Het betekent vooralsnog niet het einde van de organisatie, benadrukt Aspen, de Osse farmaceut achter het fenomeen Moeders voor Moeders. Het zwangerschapshormoon HCG, dat gewonnen wordt uit de urine, zal de komende jaren nodig blijven voor het maken van geneesmiddelen. ,,We zijn nog altijd heel blij met alle donaties'', zegt een woordvoerder van Aspen.

Het HCG-hormoon dat uit de urine wordt gewonnen, stimuleert bij de vrouw de eisprong en zorgt dat een bevruchte eicel zich kan nestelen in de baarmoeder.

Hormoon

Moeders voor Moeders lag een paar jaar geleden onder vuur, omdat veel zwangere vrouwen in de veronderstelling waren dat zij deelnamen aan een liefdadigheidsproject. Echter, de organisatie is onderdeel van farmaceut Aspen, die het gewonnen hormoon doorverkoopt aan andere farmaceuten die er geneesmiddelen van produceren. Het doneren van urine dient dus wel een goed doel, maar ís geen goed doel.

Waarom de vraag terugloopt, kan Aspen niet verklaren. Mogelijk is dit vanwege de opkomst van de synthetische variant.

In november leidde een busje van Moeders voor Moeders - per ongeluk - tot consternatie. Een koerier met autopech had zijn busje vol urine-kratjes achtergelaten in de buurt van Baarn, op zoek naar hulp. De politie en brandweer dachten echter dat het busje gif of drugsafval bevatte en lastte een onderzoek in. Al snel werd duidelijk dat de vaatjes gevuld waren met urine.