Volledig scherm
© Koninklijke Luchtmacht

'Mogelijk minder overlast F-16's in 2018'

UDEN/VOLKEL - Volgend jaar doet vliegbasis Volkel weer mee aan internationale missies in het buitenland. Afgaande op de ervaringen van afgelopen jaren, is de verwachting dat daardoor de overlast voor de regio af zal nemen. Of dat ook veel minder klachten oplevert is volgens de vliegbasis overigens niet te zeggen. 

Dat bleek gisteravond tijdens de vergadering van de commissie COVM in Uden. Op basis van de klachtenoverzichten van afgelopen jaar vroeg commissielid Jos Timmermans of er een verklaring is voor de vele klachten uit Veghel en Veghel-Zuid. De aanwezige vertegenwoordigers van de luchtmacht konden daar niet direct een antwoord op geven. Ook niet op de vraag of er misschien op voorhand een prognose te geven is van het aantal vluchten in 2018. Volgens basiscommandant Rob van den Heuvel is dat voor een heel jaar niet te doen. De omgeving wordt volgens hem wel regelmatig op de hoogte gehouden van oefeningen en andere bijzondere  activiteiten. Wel gaf hij aan dat Volkel volgend jaar weer deels in het buitenland op missie is.

Begin 2018 wordt naar verwachting begonnen met het plaatsen van de meetpalen die het geluid rondom de vliegbasis Volkel permanent gaan registreren. Een onafhankelijke auditcommissie met daarin omwonenden gaat de werkwijze en procedures rondom dat meetnet controleren.