Volledig scherm
PREMIUM
De molenaar in Nistelrode maakt een foto van de familie Peters Rit uit Heesch, die een Italiaanse studente (links) op bezoek heeft.

Molens blijven jong en oud fascineren: ‘We zorgen dat ie aan de gang blijft’

MolendagOSS/UDEN - Voor de Nationale Molendag staat de teller inmiddels op 47 afleveringen. De historische molen blijft onverminderd een attractie voor jong en oud.

Die molendag in mei, da's al jarenlang vaste prik. Maar de loop blijft er goed in. ,,Het is boeiend om te zien hoe het allemaal werkt, die eeuwenoude techniek, de houten constructie", zegt opa Hans van Grinsven, terwijl zijn kleinkinderen Milan en Morris met kleine meelzakjes blikken omgooien en hoefijzers om een stalen pin mikken. De drie nemen een kijkje in standerdmolen Windlust, in hun woonplaats Nistelrode.

 1. Zuinigheid troef voor racers: op één liter diesel van Oss naar Osnabrück
  PREMIUM

  Zuinigheid troef voor racers: op één liter diesel van Oss naar Osnabrück

  Circuitpark Berghem voelt deze dagen aan als de filmset voor Cars. In de paddock naast de kartbaan staan tientallen autootjes die moeiteloos mee kunnen in een nieuw deel van de filmreeks. Van een rood, rond en klassiek racemodel tot een soort snelle kajak op wielen. Om elk voertuig hangen groepjes scholieren en studenten uit heel Europa. Ze sleutelen, programmeren en finetunen erop los. Alles om ervoor te zorgen dat het autootje in kwestie zo lang mogelijk kan rijden op zo min mogelijk elektriciteit of brandstof.
 2. Oude Unox-winkel niet beschikbaar als onderkomen Osse modelbouwvereniging De Wissel

  Oude Unox-win­kel niet beschik­baar als onderkomen Osse modelbouw­ver­e­ni­ging De Wissel

  OSS - Modelbouwvereniging De Wissel hoeft niet te rekenen op het voormalige Unox-fabriekswinkeltje aan de Gasstraat in Oss als nieuw onderkomen. Volgens voorzitter Jan van Berkensteijn van de Wissel heeft hij dat van eigenaar Zwanenberg Food Group te horen gekregen. ,,Heel, heel, heel jammer", reageert hij. ,,Voor ons zou het een erg mooie locatie zijn geweest. Het pandje is tenslotte een gemeentelijk monument.”