Volledig scherm
Een biotech-installatie van MSD in Oss. © MSD

MSD splitst deel bedrijf af; locatie Oss gaat zich als NewCo concentreren op vrouwengezondheid

UPDATEOSS - Geneesmiddelenfabrikant MSD kondigt aan een deel van het bedrijf af te splitsen. Het onderdeel dat zich toelegt op vrouwengezondheid gaat op eigen benen verder, voorlopig onder de naam NewCo. De afsplitsing heeft tot gevolg dat de locatie Moleneind in Oss straks niet langer onder de Amerikaanse pharmagigant MSD valt. De biotechfabriek op De Geer blijft wel onderdeel van MSD.

MSD motiveert het besluit als volgt: ‘Als aparte bedrijven kunnen MSD en NewCo sneller inspelen op de behoeftes van patiënten. MSD krijgt een focus op oncologie, vaccins, ziekenhuiszorg en dierengezondheid. NewCo zal zich richten op vrouwengezondheid, biosimilars, dermatologie, pijn en cardiovasculaire middelen. De ambitie is dat NewCo een leider wordt op het gebied van vrouwengezondheid.’  NewCo krijgt een aparte beursnotering in de Verenigde Staten. De omzet van het af te splitsen deel vertegenwoordigt een omzet van ongeveer 6,5 miljard dollar. 

Volledig scherm
Productie van MSD op de locatie Moleneind in Oss. © MSD

Wenny Raaymakers, locatiemanager in Oss: ,,Dat de locatie Moleneind zich mogelijk weer vol zal kunnen focussen op vrouwengezondheid en daarbij kan voortbouwen op onze jarenlange ervaring voelt goed. Er werken hier in Oss gepassioneerde, kundige en toegewijde mensen. Ik heb het volste vertrouwen in de toekomst van zowel MSD als het nieuwe bedrijf.” 
In Oss worden op Moleneind vooral anticonceptie- en vruchtbaarheidsmiddelen geproduceerd. Daarmee zijn 1100 arbeidsplaatsen gemoeid. In totaal zullen in Nederland straks 1200 tot 1600 mensen bij het nieuwe bedrijf werkzaam zijn. Dat maakt Oss direct de belangrijkste locatie voor NewCo in dit land. Raaijmakers: ,,NewCo is overigens maar een werktitel. Er wordt naar een nieuwe naam voor het bedrijf gezocht.” Het opteren van de naam Organon wordt met een glimlach begroet. ,,We zijn trots op onze geschiedenis van bijna honderd jaar. Maar het nieuwe bedrijf is veel groter dan alleen deze locatie in Oss. Bovendien gaan wij er niet over.” 

Hoe de splitsing in Nederland precies zijn beslag krijgt is nu nog onduidelijk. De komende tijd wordt dit besproken met de landelijke ondernemingsraad, de vakbonden en de Raad van Commissarissen. MSD Nederland verwacht hierover in mei een besluit te kunnen nemen. Woordvoerder Jurgen Theissen geeft aan dat de splitsing geen negatieve gevolgen zal hebben voor de werkgelegenheid in Nederland. ,,Eerder andersom. Maar het is nu nog te vroeg om dat concreet te maken.”

Hieronder een bedrijfsvideo over de productie van MSD op Moleneind in Oss.