Museum Uden mikt op jeugd met programma 'Feest! In de Abdij'

UDEN - Wat vieren we eigenlijk met Pasen, Suikerfeest of het Loofhuttenfeest? Het antwoord op deze en nog veel meer 'feestelijke'vragen is vanaf volgende week te vinden in het Museum voor Religieuze Kunst (MRK) in Uden. In de nieuwe tentoonstellingsruimte draait alles om het thema feest. 

Met 'Feest! In de Abdij',  zoals het educatief programma heet, wil het museum met name kinderen van de groepen 6 tot en met 8 meer bijbrengen over de achtergronden van allerlei feesten en tradities binnen diverse religies. In de klas kan de jeugd aan de slag met het fenomeen heiligendagen en naamdagen. Er is een quizje waar de kennis van feesten getest kan worden en een digitale verhalentafel. Plus nog allerlei echte kunstwerken, middeleeuwse drieluiken en digitale media die verband houden met het thema feest. 

 De nieuwe ruimte wordt woensdag 12 april gepresenteerd aan docenten en leerkrachten zodat die kunnen zien of het aanbod binnen hun lesprogramma past. Voor scholen van buiten Uden kan het museum desgewenst busvervoer regelen. 'Feest! In de Abdij' is onderdeel van het landelijk project 'Feest! Weet wat je viert' waarin diverse musea en kerken samenwerken. 

Volledig scherm
Het MRK in Uden. © Van Assendelft
  1. Krijgt operatie-Alfa in Oss
het criminele broeinest eronder?
    PREMIUM
    COLUMN PLAATS DELICT

    Krijgt operatie-Al­fa in Oss het criminele broeinest eronder?

    Als jonge verslaggever bracht ik begin jaren negentig mijn eerste bezoek aan woonwagenkamp Vorstengrafdonk, gelegen aan de snelweg bij Oss-Oost. Het kamp was al in verregaande staat van ontbinding, want het rijk had besloten dat de grote kampen moesten verdwijnen - het waren broeinesten van criminaliteit. In één van de weinige woonwagens die nog resteerden, sprak ik met de stamoudste van een echte 'reizigersfamilie’. Die had geen goed woord over voor de plannen van de overheid: de verantwoordelijke wethouder was een onvervalste nazi en alle andere bestuurders trouwens ook.