Volledig scherm
Rustig tafereel op camping de Brobbelbies aan de Palmstraat in Schaijk. © NTKC

Muziekfestival Onbeschoft Outdoor in Schaijk is ongewenst

SCHAIJK - Als het aan de Nederlandse Toeristen Kampeer Club (NTKC) ligt,  gaat het muziekfestival Onbeschoft Outdoor op 7 september niet door, althans niet op het terrein aan de Palmstraat in Schaijk. Of alleen onder zeer strenge (geluids)voorschriften, die dan ook gecontroleerd en gehandhaafd moeten worden.

Dat schrijft de NTKC aan Landerds burgemeester Marnix Bakermans. De kampeerclub heeft aan de Palmstraat kampeerterrein De Brobbelbies, op 400 meter van het muziekfestival, en ze vreest dat kamperen op 7 september onmogelijk is. Ze verzoekt daarom met klem een andere locatie voor hinderlijke evenementen te kiezen.

Quote

Harde muziek is niet te combineren met verblijven in een stiltege­bied

Ed Harmsen, afdelingsvoorzitter NTKC

De club heeft Bakermans op 14 juli verzocht de vergunning minimaal vier weken van tevoren te publiceren. Dat is volgens haar  niet gebeurd. ‘Daarmee ontneemt u ons de mogelijkheid bezwaar te maken of een schorsingsverzoek in te dienen',  schrijft de kampeerclub.   

Eerste editie van festival in Schaijk

Latin en urban-festival Onbeschoft Outdoor komt op 7 september voor het eerst naar Schaijk.

De organisatie van het festival is in handen van oud-voetballers Roy Landers (32) en Regilio Jacobs (32), die beiden jaren bij onder andere TOP Oss speelden. Die tijd ligt inmiddels achter ze.

,,Onze passie is altijd feesten geweest, ook tijdens onze tijd bij TOP. We zeiden altijd tegen elkaar dat we ons na onze loopbaan samen wilden richten op het neerzetten van toffe feesten. Dat doen we nu met Onbeschoft’', zegt Jacobs.

Al langer

Na twee eerdere outdoor-evenementen in Drimmelen komen de twee vrienden nu dus naar De Maashorst in Schaijk, waar ruimte is voor 2500 bezoekers. ,,We speelden al langer met het idee om terug naar de buurt te gaan waar we vandaan komen, om daar een event neer te zetten wat zich kan onderscheiden van de rest’', zegt Jacobs.

,,Er zijn al 100.000 festivals in Nederland. Wij proberen ons daarin te onderscheiden. En onze naam, Onbeschoft, kan je ook in de positieve zin van het woord zien. We zijn een gemoedelijk festival dat vrouwvriendelijk is en er hangt een goede sfeer. Daar komen bezoekers én artiesten voor terug.’'

Onbeschoft Outdoor bestaat uit drie stages. Op de ‘Zuip Afrika Stage’ is ruimte voor Nederlandstalige livemuziek, er is urban en latin op de mainstage, en raw-hardstyle op de ‘Dark Continent Stage’. Er komende internationale artiesten als Afro Bros en Rebelion, maar ook veel lokaal talent.

Grote overlast

Het festival is op het terrein waarop ook jaarlijks de BreakOut Run wordt gehouden. ‘Op 9 juni 2016 en op 2 mei 2019 wezen wij er al op dat publicatie van de vergunning één dag voor het betreffende evenement niet van goed bestuur getuigt’. Ook het opbouwen en afbouwen bij de laatste BreakOut Run zorgde op het kampeerterrein voor grote overlast, aldus Albert Fien, hoofdbestuur terreinzaken van de NTKC

Geluidsmetingen

Burgemeester Marnix Bakermans laat via zijn voorlichter weten dat aan de vergunning is gekoppeld dat de Omgevingsdienst Brabant Noordoost tijdens het festival geluidsmetingen doet en dat de Boa’s toezicht houden op het parkeren. ,,Bovendien past het festival binnen ons evenementenbeleid en heeft de NTKC via de mail van ons tijdig bericht gehad over de verleende vergunning”,  aldus de woordvoerster. 

De vergunning is op 19 augustus op de gemeentelijke website geplaatst.  En volgens Bakermans is de termijn van vier weken die de kampeerclub in haar brief noemt, geen wettelijke verplichting.   

Stiltegebied

Ed Harmsen uit Vierlingsbeek is voorzitter van de afdeling Nijmegen van de NTKC en als zodanig verantwoordelijk voor het kampeerterrein De Brobbelbies. Gevraagd naar wat zijn club nu nog gaat doen zegt hij: ,,We kunnen het festival nu niet meer tegenhouden, maar ons bezwaar blijft bestaan. Het is ongelofelijk dat de gemeente zoiets toestaat in een stiltegebied. De eigenaar van het terrein, Hofmans jr., reed vorige keer bij de opbouw voor de BreakOut Run met een shovel zelfs 's nachts rond, met zo'n achteruitrijsignalering erop. En overdag draaiden ze harde muziek. Dat is niet te combineren met verblijven in een stiltegebied, vinden wij.”   

  1. Zwijsen en Fioretti College in de ‘prijzen’: allebei het predicaat excellent; ook feest bij Kentalis in Oss

    Zwijsen en Fioretti College in de ‘prijzen’: allebei het predicaat excellent; ook feest bij Kentalis in Oss

    VEGHEL/OSS - Feest op het Zwijsen College en het Fioretti College in Veghel. Beide middelbare scholen hebben samen met zo’n dertig andere middelbare scholen in Nederland het predicaat ‘excellent’ van het ministerie van Onderwijs ontvangen. Dat krijgen ze voor bepaalde onderdelen van de school. Ze mogen de in de wacht gesleepte titel drie jaar voeren. Ook Kentalis Compas College in Oss ‘viel in de prijzen’.