Volledig scherm
Stein Scholten (rechts) bedacht de Sunny BBQ, een prijswinnende notenburger die bij Dalco in Oss van de band rolt. © BD / Peter van Huijkelom

Na vette carnaval volgt een week zonder vlees in Oss

OSS - Na een carnavalsweekend vol bier, borrels en bitterballen let Oss komende week extra op het dieet. Tussen 11 en 17 maart vraagt de gemeente namelijk aandacht voor de Nationale Week zonder Vlees. Met acties op sociale media, een speciaal menu in de kantine en cadeautjes van de burgemeester.

Ooit was Oss de stad van Unox en Zwanenberg, nu wordt er ook volop vegetarisch geproduceerd en verkocht. Bij het bedrijf Like Meat aan de haven, bij webshop Diversch en bij Dalco Food. Daar rolde afgelopen najaar nog de eerste Sunny BBQ van de band: de prijswinnende notenburger uit het We Are Food-jaar. Zelfs Unox ontwikkelt sinds kort vegetarische rookworsten. 

Het gemeentebestuur wil dat brede aanbod graag etaleren tijdens de Nationale Week zonder Vlees. Via sociale kanalen als ‘Dat is Oss’ worden volgende week daarom allerlei weetjes over vegetarisch voedsel gedeeld. Volgens Oss een mooie gelegenheid om mensen kennis te laten maken met een flexitarisch eetpatroon, waarin vlees, vis en vegetarische producten worden afgewisseld. 

Ook op het gemeentehuis doen ze een duit in het zakje. In de kantine staat een week lang geen vlees op het menu. Burgemeester Wobine Buijs gaat zelfs nog een stapje verder. De rest van het jaar biedt ze bij alle officiële etentjes van de gemeente een vegetarisch gerecht aan. 

 1. Osse honden die ‘aanranders, kippendieven en roovers’ aanhouden
  PREMIUM
  Stille getuigen

  Osse honden die ‘aanranders, kippendie­ven en roovers’ aanhouden

  De afgelopen weken haalden, afgezien van die arme gedumpte puppy's in de regio, twee honden het nieuws. En niet de minste. De Duitse staande langhaar Fenna uit Oss mocht deelnemen aan de prestigieuze Nimrod, dé wedstrijd voor jachthonden waaraan het meedoen alleen al een eer is. En dan was er nog de herder July uit Nistelrode die deel uitmaakte van het Nederlands hondenteam dat het opnam tegen België.
 2. Harddrugs en chemicaliën gevonden in Berghem bij tweede fase van Operatie Alfa
  VIDEO

  Harddrugs en chemica­liën gevonden in Berghem bij tweede fase van Operatie Alfa

  BERGHEM - De politie heeft maandag in het kader van operatie Alfa harddrugs, chemicaliën en een grote hoeveelheid chemisch afval gevonden bij het doorzoeken van twee panden in Berghem. De politie houdt bewust in het midden in welk pand de chemicaliën precies zijn gevonden. Een pand, aan de Koolzaadweg, zou de woning van zijn topcrimineel Martien R.. Het andere pand betreft een transportbedrijf aan de Spaanderstraat. De politie gaf aan het vermoeden te hebben dat er naast drugs ook vuurwapens en geld lagen in de panden. Er zijn maandag geen arrestaties verricht.