Volledig scherm
Een afgeladen volle De Winkel tijdens een eerdere editie van de Popronde in Oss. © Peter van Huijkelom

Na zeven edities geen Popronde meer in Oss: ‘Zonder geld gaat het gewoon niet’

OSS - Het rondreizend festival Popronde laat dit najaar Oss links liggen. De organisatie krijgt niet langer subsidie van het gemeentebestuur en zoekt daarom haar heil elders. De locaties die de afgelopen jaren hun deuren openden voor de Popronde zijn op de hoogte gebracht. 

Tijdens het gratis festival Popronde beklimmen talloze talentvolle muzikanten het podium. In de kroeg, in het koffiehuis of in het museum. In 2012 was de eerste editie in Oss. De laatste keer waren twintig locaties in het centrum aangesloten. ,,Voor een stad met de grootte van Oss is dat echt heel goed", zegt Chris Moorman van Popronde. ,,En ook de opkomst was altijd uitstekend. Echt heel jammer dat het dit jaar niet doorgaat.”

Volledig scherm
De Popronde bij 't Hof in Oss. © Peter van Huijkelom

Moorman kan naar eigen zeggen niet anders. Het gemeentebestuur heeft de subsidiekraan namelijk dichtgedraaid. ,,In de meeste steden krijgen we tussen de 5.000 en 6.000 euro. In Oss was het al minder. 1.500 euro in de laatste jaren. Daarvan konden we het nét doen. Maar zonder geld kunnen we geen gratis festival organiseren.”

De Popronde wordt jaarlijkse gehouden tussen half september en eind november. Iedere donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag is het in één stad in het land feest. Aan de laatste editie deden 41 steden mee. Er bestaat inmiddels een heuse wachtlijst, zegt Moorman. 

Jubileum aan neus voorbij

De Osse fractie van GroenLinks betreurt de gang van zaken. Het wil donderdagavond van wethouder Thijs van Kessel weten waarom de geldkraan werd dichtgedraaid. Mocht een meerderheid in de gemeenteraad het met GroenLinks eens zijn, dan is Moorman best bereid met Oss te praten. ,,Voor komend jaar is het te laat, maar daarna hebben we Oss er graag weer bij.”

De Popronde bestaat in 2019 25 jaar. De jubileumeditie, met allerlei extra activiteiten, gaat dus sowieso aan de neus van Oss voorbij. 

  1. Oijense optocht maakt reputatie waar

    Oijense optocht maakt reputatie waar

    OIJEN - De Oijense carnavalsoptocht kende twee noviteiten: zowel de route als het tijdstip was aangepast. Bestuursvoorzitter Erik van der Schie over het waarom van deze aanpassingen: ,,Vorig jaar moesten we door de weersomstandigheden noodgedwongen de optocht naar de middag verzetten, maar zowel de deelnemers als organisatie is die maatregel prima bevallen. Vanwege het stormachtige weer hebben we in 2019 een stuk dijk uit het traject gehaald. Dat is nu gehandhaafd om het publiek meer te centreren.”