Volledig scherm
Het logo van de gemeente Maashorst i.o. © Gemeente Uden

Naam Maashorst voor nieuwe gemeente zit Oss nog steeds dwars: ‘Zo ga je niet met elkaar om’

OSS - ‘Intern complicerend en extern verwarrend.’ Dat vindt het Osse gemeentebestuur van de keuze van Landerd en Uden om hun fusiegemeente Maashorst te noemen. Burgemeester Wobine Buijs hoopt nog steeds dat er uiteindelijk voor een andere naam wordt gekozen. 

Buijs reageert op schriftelijke vragen die raadslid Berry van de Burgt (VDG) in januari stelde naar aanleiding van de voorlopige naamkeuze van Uden en Landerd. Het gemeentebestuur van Oss werd onaangenaam verrast door deze keuze, zo geeft Buijs aan. ,,Wij vernamen dit uit de media. Wij hebben onze ‘verbazing’ erover uitgesproken dat beide gemeenten niet het initiatief hebben genomen om dit vooraf met hun BRT-collega’s (Bestuurlijk Regieteam de Maashorst, red.) en buurgemeenten te bespreken. En ook de vele natuurlijke gelegenheden daarvoor niet heeft benut. Dit strookt niet met hoe wij vinden dat partijen in dit samenwerkingsverband met elkaar om zouden moeten gaan.” 

Oss heeft de afgelopen jaren samen met Landerd, Uden en Bernheze veel geïnvesteerd in de naamsbekendheid van de Maashorst als natuurgebied. Buijs schrijft dat de vorming van een gemeente met dezelfde naam automatisch gevolgen heeft voor het beleid ten aanzien van het natuurgebied. ,,Als de beide gemeenten voor de naam Maashorst kiezen, roept dit de vraag op hoe voortaan de gezamenlijke profilering van de Maashorst vorm kan en moet worden gegeven, inclusief de financiering hiervan.” 

Volgens Buijs is het straks nauwelijks mogelijk om de twee Maashorsten promotioneel te scheiden. Ze hoopt dan ook dat Landerd en Uden nog op hun schreden terugkeren. ,,Wij hebben begrepen dat er nog geen definitieve keuze is gemaakt. In de voorbereiding op de nieuwe ambitie en koers van de Maashorst zal ook dit onderwerp worden besproken.” 

  1. Heerlijk Heesch bloeit en groeit

    Heerlijk Heesch bloeit en groeit

    HEESCH - Het tweedaagse evenement Heerlijk Heesch groeit en bloeit. Dit jaar waren er enkele ondernemers op het plein De Misse voor het gemeentehuis van buiten de dorpsgrens van Heesch. Zaterdag was het al meteen druk. Jolijn van ‘t Tunneke sprak van een geslaagde avond. “De deelnemers spraken met elkaar af om de keuken wat langer open te houden”, verduidelijkt Jolijn haar woorden. Zondagmiddag zijn het vooral gezinnen met kinderen die de weg naar de 11 standjes weten te vinden.