Volledig scherm
PREMIUM
Het globale plan voor windpark Stijbeemden. © Maps4News/BD

Negen windmolens van 240 meter landen op bord van gemeente Oss: ‘Willen we de regie?’

OSS - Gaat de gemeente Oss aan de slag met windpark Stijbeemden of wordt deze boot afgehouden?  Dat is de vraag die donderdag door de Osse politiek moet worden beantwoord. ,,Als Oss niet wil, is er een grote kans dat de provincie de teugels overneemt.” 

Volledig scherm
De ‘televisietoren’ bij Haren valt straks in het niet bij de negen windmolens die in de buurt gepland staan. © Dolph Cantrijn

Negen windmolens met een tiphoogte van  240 meter wil Renewable Factory bouwen in de polder tussen Haren en Ravenstein. Het verzet tegen Stijbeemden is stevig. Omwonenden hebben zich verenigd in een stichting en de grootste partij in de Osse gemeenteraad, de SP, heeft zich onlangs uitgesproken tegen wind- en zonneparken in de open polder. Oud-gedeputeerde en oud-burgemeester Roel Augusteijn hield twee weken geleden nog een stevig pleidooi in de Osse raadzaal tegen windmolens in deze gemeente.

,,Willen we derde windpark in gemeente?”
Wethouder Johan van der Schoot vraagt de raadscommissie Ruimte donderdagavond desondanks om aan te geven of dit grote windproject nog op het bordje van de gemeente past. ,,We hebben al een windpark vergund op Elzenburg-De Geer. En we weten dat er in de Lithse polder waarschijnlijk ook een gaan komen. De vraag is: willen we een derde windpark in onze gemeente?” 

De vraag met een simpel nee beantwoorden betekent overigens niet dat het project van de baan is, waarschuwt de wethouder. ,,Dit park is qua omvang een bevoegdheid van de provincie. De initiatiefnemers hebben aangegeven dat ze liever zaken doen met de gemeente en de provincie keurt dat goed. Maar als we nu de deur dicht gooien, dan denk ik dat ze alsnog naar de provincie stappen. De hamvraag is wat mij betreft dan ook: willen we zelf de regie houden?” 

Bezoek aan Hoeksche Waard
Tegenstanders van Stijbeemden organiseerden onlangs een bezoek aan de Hoeksche Waard, waar bewoners van Nieuw-Beijerland steen en been klagen over windmolens die daar zijn verrezen. Volgens Ronald Kloet en Paul Sjoerds van Renewable Factory is dit park het perfecte voorbeeld van hoe het niet moet. ,,Dit windpark is er door de provincie doorheen gedrukt, zonder overleg met omwonenden. Er staat daar een windmolen op vierhonderd meter van een woonkern. Dat is wettelijk toegestaan, maar zouden wij nooit doen. Juist om dit te voorkomen willen wij de procedure liever met de gemeente doorlopen. We hechten aan lokaal draagvlak.”