Volledig scherm
Het bewuste poeder werd vertoond in tv-programma Nieuwsuur. © RTL Late Night

Niet levensmoe, wel het omstreden zelfmoordpoeder in huis

UDEN - Een vrouw van 19 uit Uden die zelfmoord pleegt. Een oproep van advocaten om aangifte te doen tegen de Coöperatie Laatste Wil, en verontruste reacties in de politiek. De ophef over een 'zelfmoordpoeder' dat vrij te verkrijgen is op internet, is groot. Toch hebben duizenden mensen belangstelling voor het middel.

Wat hij precies besteld heeft, weet hij ook niet. Daar is de Coöperatie Laatste Wil ook niet heel duidelijk in, want het is niet de bedoeling dat iedereen zelf dit middel gaat bestellen op internet. ,,Het moet een samengesteld middel zijn. Misschien iets met chloor er in? Ik heb in ieder geval begrepen dat het ontzettend effectief is. Je krijgt eerst heel erg hoofdpijn, maar het is snel voorbij. En het is onomkeerbaar."

Hoe de Coöperatie Laatste Wil werkt
Ruim 22.000 mensen zijn sinds de oprichting in 2013 lid geworden van de Coöperatie Laatste Wil. De eerste 3.000 zijn uitgenodigd om deel te nemen aan een zogenoemde inkoopgroep voor een dodelijk middel dat volgens de organisatie legaal verkrijgbaar is. 1.100 leden hebben daar op gereageerd.

De 58-jarige Ronald uit Nijmegen is lid van de CLW en heeft zich ingeschreven voor het zelfdodingsmiddel. Hij is kerngezond en naar eigen zeggen heel erg levenslustig. Ronald houdt van het leven en is zeker niet van plan om er op korte termijn uit te stappen. Maar mocht het ooit zo ver zijn dat hij er geen zin meer in heeft, dan wil hij zelf bepalen. ,,Voor zover heb ik geen rol gehad in het moment dat ik geboren ben, maar ik bepaal zelf wanneer het klaar is en ik mijn leven beëindig. Misschien heb ik het nooit nodig, maar het is prettig om dit middel in huis te hebben.”

Ze snapt het niet

Die inkoopgroepen worden geformeerd omdat je het zelfmoordpoeder alleen in grote hoeveelheden kunt kopen. Eén kilo is genoeg voor 500 mensen. De exacte samenstelling van het middel is niet bekend, en de CLW doet daar ook geen mededelingen over.

Kinderen heeft Ronald niet. Een vrouw wel. ,,Die is er niet blij mee dat ik het middel heb besteld. Ze snapt het niet." Toch heeft zij haar man niet kunnen overtuigen. Volgens hem is er goed over nagedacht, ook bij de Coöperatie. ,,Het is de bedoeling dat je het in een aparte kluis bewaart. Die moet je er denk ik bij kopen. Met een speciale code die jij alleen kent. Dat is om ongelukken te voorkomen.”

Trein

De 1.100 leden die zich nu gemeld hebben, worden opgesplitst in kleinere inkoopgroepjes, verdeeld over het land. De groep koopt het poeder in. ,,Die mensen moeten het poeder ergens zelf op komen halen en krijgen dan van aan de Coöperatie verbonden deskundigen als artsen, juristen, farmaceuten of toxicologen voorlichting over de voorzorgs- en veiligheidsmaatregelen."

Voor iemand die geen zelfmoordplannen heeft, heeft Ronald zich er goed in verdiept. Hij snapt de ophef rond de dood van de 19-jarige vrouw uit Uden. ,,Maar", zo vervolgt hij, ,,had ze het anders niet gedaan? Misschien had ze dan voor het mes gekozen of de trein. Waarschijnlijk is het nu rustiger gebeurd."

Dat is precies ook de reden waarom hij zichzelf ingeschreven heeft. ,,Als ik er klaar mee ben en bepaal dat dit mijn tijd is, vind ik het prettig dat ik niet naar een flat van 30 hoog hoef te rijden.”

Financiële brokken

Je kunt pas deelnemen aan een inkoopgroep als je langer dan een half jaar lid bent van de CLW. Het poeder wordt geleverd met een kluisje, zodat alleen de aanvrager erbij kan.

Het enige waar de 58-jarige Nijmegenaar nog mee worstelt, zijn de financiële consequenties. ,,Ik wil niet dat mijn vrouw met de financiële brokken blijft zitten. Volgens mij keert je levensverzekering niet uit als je uit het leven stapt. Dat moet ik nog goed bekijken.”

*Ronald wil niet met zijn echte naam in de krant. Zijn echte naam is bij de redactie bekend.

Denkt u aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl.

Ximena
Door de suïcide van de jonge vrouw Ximena Knol in Uden, is er veel onrust ontstaan rondom de Coöperatie Laatste Wil. Terwijl de coöperatie niet betrokken is geweest bij dit sterfgeval. Maar de ouders van de Udense vinden onder meer dat door organisaties als CLW de drempel voor zelfmoord veel te laag ligt. Ze willen dat de politiek dergelijke middelen verbiedt.

,,Doodgaan is niet makkelijk", zegt CWL-bestuurslid Tessa de Jong daarop. ,,Voor iemand die ernstig lijdt, wordt de drempel niet lager. De ouders zijn in hun rouwproces de boosheid aan het richten op de coöperatie, maar wij staan langs de zijlijn. En wij kunnen ons moeilijk verdedigen. Ze heeft haar middel via Google opgespoord. Realiseer je wel: er zijn misschien wel 80 van dit soort poeders online te vinden."

De CLW heeft de afgelopen dagen veel steunbetuigingen gehad van leden, stelt de bestuurder. Die vragen zich af of de doelstelling - zelfbeschikking voor mensen die hun leven in eigen regie willen uitvoeren - overeind blijft staan. ,,We kunnen ze geruststellen dat dat het geval is."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Alles voor de likes, de shares en dat ene perfecte PSV-plaatje
    PREMIUM
    video

    Alles voor de likes, de shares en dat ene perfecte PS­V-plaat­je

    EINDHOVEN/GEFFEN/OSS - Terwijl PSV op het veld knokt voor drie punten, wordt naast het veld een heel andere strijd uitgevochten: die om de aandacht van de fan. Met een heel leger aan fotografen, cameramannen en andere ‘content creators’ doet de club er alles aan likes en views te scoren. Zo veel mogelijk, zo snel mogelijk, iedere wedstrijd opnieuw. Als klassieke voetbalverslaggever is er amper tegenop te boksen. Een wedstrijd door de rood-witte lens van twee clubfotografen én een tv-maker uit de regio. ,,Binnen een paar tellen staat het op Instagram, sneller kan niet.”