Volledig scherm
PREMIUM
Martin Jan van Mourik legde een middeleeuws vestingwerk in zijn achtertuin bloot. © Van Assendelft Fotografie

Nieuw werk van Martin Jan van Mourik uit Ravenstein over Adolf en Philips van Kleef: 'Nog nooit zo trots geweest op een boek’

RAVENSTEIN - Hij heeft een boekenplank vol geschreven. Althans, over het Nederlands recht. Maar het nieuwste boek van emeritus hoogleraar notarieel- en privaatrecht Martin Jan van Mourik (1943) uit Ravenstein heeft een geschiedkundige inhoud. ,,Ik ben nog nooit zo trots geweest op een boek. Dit verhaal was nog niet verteld, terwijl het echt verteld moet worden.”

Van Mourik dook in de geschiedenis van het Land van Ravenstein (1380-1794). In het bijzonder in de historie van de heren Adolf en zijn zoon Philips van Kleef. Die zwaaiden tussen 1450 en 1528 de scepter over het Land van Ravenstein, een van hun heerlijkheden. ,,Adolf en Philips van Kleef waren soevereine heren van het Land van Ravenstein. In de Bourgondische Nederlanden hadden zij een imponerende politieke en militaire status. Ze behoorden tot de hoogste adellijke kringen, toch zijn ze in deze regio niet echt bekend.”