Landerdse burgemeester Marnix Bakermans (links) in een onderonsje met zijn Udense collega Henk Hellegers.
Volledig scherm
PREMIUM
Landerdse burgemeester Marnix Bakermans (links) in een onderonsje met zijn Udense collega Henk Hellegers. © Maarten van de Rakt

Nieuwe gemeente Maashorst laat Oss links liggen, herindelingstrein dendert door

UDEN - ,,Wij hebben nu eenmaal een andere visie.” Zo luidt kort door de bocht de reactie van Uden en Landerd op de ferme Osse stellingname over de beoogde fusie. ‘Onlogisch, onverstandig en oncollegiaal’, waren de verwijten in december vanuit Oss. Maar dat deert de bestuurders van Landerd en Uden niet. 

Quote

Oude oriëntatiepatronen tellen niet meer. Wij voelen ons niet aangespro­ken door gedachten over wat bij wat hoort

Henk Hellegers, Burgemeester Uden

De colleges van B en W zetten de volgende stap richting herindeling. Ze hebben de 650 reacties op het herindelingsontwerp onder de loep genomen en zien daarin geen aanleiding om de koers te wijzigen. Er zijn hooguit wat kleine aanpassingen.

Krachtig was de kritiek vanuit Oss. Die gemeente vindt dat de voorgenomen herindeling geen recht doet aan de inwoners van Schaijk en Reek. ,,Wij hebben een andere visie. Daar waar Oss zegt dat opsplitsen van Landerd beter is voor het draagvlak onder de bevolking, zeggen wij: Nee, er komt op deze manier juist een stevige gemeente bij in de regio. Die rol willen wij pakken als nieuwe gemeente”, verklaarde de Udense burgemeester Henk Hellegers donderdag. ,,Bovendien tellen oude oriëntatiepatronen niet meer. Wij voelen ons niet aangesproken door gedachten over wat bij wat hoort. Dat onderscheid kun je niet maken.”