Volledig scherm
Gedeputeerde Johan van den Hout (rechts) en BrabantZorg-bestuurder Adrie van Osch bij infopanelen over de nieuwe pluk- en voedseltuin bij Nieuwe Hoeven. © Maarten van den Hurk / BD

Nieuwe Hoeven krijgt voedseltuin om bewoners naar buiten te trekken

SCHAIJK - Bij zorgcentrum Nieuwe Hoeven in Schaijk is maandag het startsein gegeven voor de aanleg van een doe- en voedseltuin. Onder andere een plukroute,  wat varkens en kippen moeten bewoners meer naar buiten gaan trekken.

Nieuwe Hoeven is aan het veranderen van een traditioneel naar een ‘groen verpleeghuis’ en loopt daarmee voorop, aldus locatiemanager Peter Verkuijlen. De doe-tuin moet bewoners een gezonder leven bieden: ,,Groen leidt tot meer ontmoetingen. En meer buiten zijn geeft meer eetlust, een betere stemming en beter slapen.’’

In de regio is Nieuwe Hoeven bekend om de zorg voor mensen met dementie. Het zorgcentrum ligt in natuurgebied de Maashorst. Voor de aanleg van de nieuwe voedseltuin lift Nieuwe Hoeven mee op ‘Meer Maashorst’. Dit is een door de provincie met 15 miljoen euro gesubsidieerd cluster van initiatieven die te maken hebben met de Maashorst en gezondheid. De tuin bij Nieuwe Hoeven is het laatste onderdeel dat gerealiseerd wordt.

Tamme kastanjes

Als officieel startsein werden in het schemer van de avond twee tamme kastanjes geplant bij een oprit van Nieuwe Hoeven. Dit deden Adrie van Osch, bestuurslid van koepelorganisatie BrabantZorg, en provinciebestuurder  Johan van den Hout. 

Naast vruchtdragende bomen komen er in de doe- en voedseltuin onder andere wat Berkshire varkens, een theehuis en een verplaatsbare kippenren.