Han Jansen werd vrijdagavond benoemd tot de nieuwe Oss stadsdichter.
Volledig scherm
Han Jansen werd vrijdagavond benoemd tot de nieuwe Oss stadsdichter. © Ton Lotterman

Nieuwe Osse Stadsdichter komt weer uit Berghem

OSS - Scheidend Stadsdichter van Oss, Kitty Schaap, kreeg vrijdagavond in Han Jansen een opvolger die eveneens uit Berghem komt. Zelf mocht ze tijdens de poëzieavond van Poëzie Podium Oss, in K26, de Jos Steegstra Poëzie Prijs ontvangen uit handen van Tweede Kamerlid René Peters.

Na drie jaar Kitty Schaap kent Oss dus wederom een stadsdichter uit Berghem. “Best een flinke opdracht, eervol en spannend tegelijk”, bekent Han Jansen, geboren te Enschede maar al jarenlang Piekenhoef-bewoner. “Kitty is echt een fenomeen: ga er maar aanstaan om week in week uit over Oss en de regio te schrijven. En dat door veel te grasduinen in actuele zaken. Zo ga ik ook te werk om tegelijk over de natuur te dichten. Ook daar ligt mijn hart.”

“In welke stijl? Nou, ik werkte voorheen wel met oude ritmes, schreef onder meer sonnetten, maar ben het steeds prettiger gaan vinden om mijn gedachten de vrije loop te laten en daarover beeldend te schrijven. Ik bivakkeer inderdaad op de grens van proza en poëzie: iets wat ik sinds mijn aanmelding bij het Poëzie Podium Oss, in 2012, meer en meer ben gaan ontwikkelen. Mijn eerste stadsgedicht, ‘BB-er’, dat komende week wordt gepubliceerd, is overigens een ode aan mijn voorganger.”

De nieuwe en de oude stadsdichter. Respectievelijk Han Jansen en Kitty Schaap.
Volledig scherm
De nieuwe en de oude stadsdichter. Respectievelijk Han Jansen en Kitty Schaap. © Mari van Rossem