Volledig scherm
De gekleurde prullenbak op straat. © Wouter Frijns

Nieuwe prullenbakken in centrum Oss helpen afval scheiden

OSS - In het centrum van Oss staan sinds kort nieuwe combinatie- prullenbakken die aanmoedigen om afval beter én effectiever te scheiden.

Het initiatief komt vanuit de politiek in Oss in het kader van de week van de duurzaamheid. ,,Dit is nog maar een pilot, maar we zijn enthousiast", zegt centrummanager Jack van Lieshout. ,,Als dit aanslaat, kan er gekeken worden of de gemeente het aantal prullenbakken in Oss kan gaan minderen.”

Niet elke afvalbak is gemaakt van dezelfde grondstof, want er zijn diverse soorten en maten in omloop. ,,Er zijn zowel bakken van ijzer als van kunststof. Dit om te testen welke het beste wordt ontvangen door de gebruikers.”, zegt Van Lieshout.

Zwerfafval

De doelstelling van de gemeente is om uiteindelijk de hoeveelheid zwerfafval te verminderen en het recyclen van het afval te stimuleren. Van Lieshout: ,,De grijze kant is voor restafval en de oranje kant is voor plastic. Deze kleuren zijn over het algemeen bij mensen bekend. Op veel plekken waar al wordt gerecycled, staat de kleur oranje namelijk gelijk aan plastic.”

De letterlijke en figuurlijke blikvangers voor onbepaalde tijd staan.