Volledig scherm
Zicht op het Walkwartier vanuit de lucht. © DOK Architecten

Nieuwe schetsen tonen aangepast Walkwartier Oss vanuit álle hoeken

OSS - Een serie nieuwe schetsen geeft een veel completer beeld van de aangepaste plannen voor het Walkwartier in Oss. Op de plaatjes van DOK Architecten is goed te zien hoe de donkere, kaarsrechte woontoren in de omgeving moet passen. Ook is het zadeldak achter de halfronde koekgevel voor het eerst te zien. 

Eerder deze maand werden de aangepaste plannen voor het ambitieuze centrumplan op de plek van de V&D al gepresenteerd. Daarbij werd slechts één nieuwe schets getoond. Daarop is het Walkwartier te zien vanuit de Molenstraat. Grootste verschil met eerdere tekeningen is de uitstraling van de beeldbepalende woontoren. Die is veel soberder dan voorheen. Met minder glas en meer baksteen. 

Op schetsen vanuit andere hoeken was het daarna wachten. De beelden duiken nu voor het eerst op in de stukken voor een commissievergadering van volgende maand. In tegenstelling tot de gepresenteerde schets vanuit de Molenstraat zijn de luchten, straten, passanten en de omgevingen hier nog niet ingekleurd. 

Volledig scherm
Het aangepaste ontwerp van het Walkwartier. De woontoren krijgt een compleet andere uitstraling. © ABSENT MATTER

Ophef

Volledig scherm
Zicht op het Walkwartier vanuit de Burgwal. © DOK Architecten

De aangepaste plannen stuitten direct na de presentatie op veel kritiek. Meer dan eens werd de goedkopere woontoren omschreven als een ‘Oostblokflat'. Menig Ossenaar ziet in het ontwerp niet de beloofde publiekstrekker voor de binnenstad.

Afgelopen donderdag nog gaf de gemeenteraad verantwoordelijk wethouder Joop van Orsouw van onder uit de zak om zijn rol bij de aanpassing van het ontwerp. De bestuurder zou zelf op de stoel van de architect zijn gaan zitten. De voltallige raad nam daarna een motie aan die het college opdracht geeft het ontwerp van de toren opnieuw aan te passen, zodat het alsnog een icoon voor het centrum wordt. Dat betekent dat er meer geld en tijd nodig zal zijn voordat de bouw kan starten. 

De planning is nu dat in het najaar van 2020 wordt begonnen met de sloop van de V&D en aangrenzende panden. In het voorjaar van 2021 starten de bouw. Begin 2023 moet het Walkwartier er staan. In het imposante pand komen cultuur, horeca, winkelruimte en 124 woningen. De investering bedraagt ongeveer 50 miljoen euro.

Volledig scherm
Zicht op het Walkwartier vanuit het Walplein. © DOK Architecten
  1. Klinkt goed, die ronkende taal van de Raadhuislaan
    PREMIUM
    Column

    Klinkt goed, die ronkende taal van de Raadhui­slaan

    Er kwam ronkende taal van de Raadhuislaan deze week. Landerd en Uden waren oncollegiaal. Oss ging níet opdraaien voor de windmolennoodzaak voor de hele regio. Wég met de gemeente Maashorst, en híer met Schaijk. En wég met die negen reuzen van 240 meter op Strijbeemden, we zetten een paar kleintjes neer in de polder, ver weg van alles en iedereen. De regio, van de regionale energie strategie, zoekt het maar lekker uit. Osse wind voor de Ossenaren. En ohja, dat fietspad naar Lith gaat er ook gewoon komen. Fantastisch!