Deze loopgroep maakt zich zorgen over het behoud van de Oijense kermis.
Volledig scherm
Deze loopgroep maakt zich zorgen over het behoud van de Oijense kermis. © Joop van Rossem

Oijense optocht maakt reputatie waar

OIJEN - De Oijense carnavalsoptocht kende twee noviteiten: zowel de route als het tijdstip was aangepast. Bestuursvoorzitter Erik van der Schie over het waarom van deze aanpassingen: ,,Vorig jaar moesten we door de weersomstandigheden noodgedwongen de optocht naar de middag verzetten, maar zowel de deelnemers als organisatie is die maatregel prima bevallen. Vanwege het stormachtige weer hebben we in 2019 een stuk dijk uit het traject gehaald. Dat is nu gehandhaafd om het publiek meer te centreren.”

CV Zo Gemakt houdt de dijken in de gaten.
Volledig scherm
CV Zo Gemakt houdt de dijken in de gaten. © Joop van Rossem

Zo vertrok een lange, bonte stoet loopgroepen en (buitendorpse) praalwagens voor het eerst om half twee, een feit dat CV (Op)Bokken/Maosmuizen inspireerde tot een geweldige creatie die tot het laatste moment geheim werd gehouden. Dat deden ook De Maosratten die voordat ze de weg op konden, zelfs een hijskraan nodig hadden om hun ‘bouwpakket’ in elkaar te zetten. 

Thema’s om actueel te zijn, waren er voldoende. Zo was het staken van het onderwijs en de boeren een meerdere keren terugkomend item bij onder meer de jeugdige deelnemers van CV De Bokkepootjes en CV Bende Gek. 

Maar ook zaken als het gedoe rondom stikstof en PFAS had de aandacht, net zoals de zorgen om het behoud van de kermis in het dorp, terwijl CV Zo Gemakt erop toeziet dat de dijken verzwaard moeten worden om het hoge water te kunnen tegenhouden. CV Rosé greep de blijvende populariteit van vinyl voor hun schepping.

Op de website van carnavalsclub De Bokkenrijders staat: ‘De optocht, niet te missen, zo mooi !’; deze editie bewees dat daarmee niets teveel is gezegd.

Het latere tijdstip van de optocht was genoeg inspiratie voor CV )Op)Bokken/De Moasmuizen.
Volledig scherm
Het latere tijdstip van de optocht was genoeg inspiratie voor CV )Op)Bokken/De Moasmuizen. © Joop van Rossem
  1. Syrische arts Feisal ziet mensen sterven, maar mag niet werken in Heesch: 'Ik kan niet aanzien hoe mensen lijden’
    PREMIUM

    Syrische arts Feisal ziet mensen sterven, maar mag niet werken in Heesch: 'Ik kan niet aanzien hoe mensen lijden’

    HEESCH - ,,Het is pijnlijk om dagelijks in het nieuws te zien hoeveel mensen sterven door corona, terwijl ik mijn stethoscoop niet mag gebruiken om hun pijn te verlichten.” Feisal Abou (59) werkte meer dan twintig jaar als arts in Syrië en wil dolgraag iets terugdoen voor het land dat hem in Heesch een veilige haven bood. Na weken van strijden ziet hij nu een lichtpuntje om als buitenlandse arts aan de slag te mogen in de coronacrisis.