Volledig scherm
Pastoor Karel van Roosmalen in de kerk van Reusel. © Jurriaan Balke/van de Meulenhof

Omstreden priester Van Roosmalen invaller in kerken Geffen en Vinkel

VINKEL/GEFFEN - De omstreden, uit Den Dungen afkomstige priester Karel van Roosmalen is actief geworden als invaller in de kerken van Vinkel en Geffen. Hij gaat daar af en toe missen voor. Dat bevestigt pastoor Frits Ouwens van parochie De Goede Herder. 

Overal waar Van Roosmalen in zijn loopbaan werkte, ging hij met slaande deuren weg. De Dungenaar nam vorig jaar ontslag als pastoor van Reusel omdat hij zich niet kon verenigen met het in zijn ogen te progressieve beleid van bisschop Gerard de Korte. Tegenstanders in Reusel hingen de vlag uit toen de behoudende geestelijke aankondigde te stoppen, zo beu waren ze hem. 

Van Roosmalen is weliswaar met pensioen gegaan - emeritaat - maar in de Rooms-Katholieke kerk is het niet ongebruikelijk dat priesters doorwerken als invaller. Dat gebeurt - ook in het geval van Van Roosmalen - op vrijwillige basis. Pastoor Ouwens kon wel wat versterking gebruiken, na het vertrek van pastor David van Dijk naar Reusel, uitgerekend de plek waar Van Roosmalen dus juist het laatst actief was. Ouwens: ,,We doen tegenwoordig vaker een beroep op emeriti wanneer er gaten vallen en we anders het aantal vieringen dat we de mensen willen aanbieden, niet kunnen garanderen.”

Woordvoerder Joost Goes van het bisdom 's-Hertogenbosch benadrukt dat Van Roosmalen geen vast lid van het pastorale team bij parochie De Goede herder is geworden. ,,Hij assisteert, op verzoek van de parochie. Het gaat dus niet om een benoeming.” Goes kon nog niets zeggen over een eventuele vaste opvolger voor David van Dijk. 

Van Roosmalen, tevens een oud-wethouder, liet ook een spoor van conflicten achter zich in de kerken van onder meer Druten en Waalwijk. 

 1. Operatie Alfa: de politie is de baas in Oss
  PREMIUM
  COLUMN PLAATS DELICT

  Operatie Alfa: de politie is de baas in Oss

  OSS - Op één van de actiedagen van de Operatie Alfa raakte ik vorige maand in gesprek met een Friese politie-agent die door zijn chefs naar Brabant was gestuurd om zijn collega’s te assisteren in de strijd tegen de criminele familie R. Het miezerde, de agent had zijn humeur aangepast aan het weer. Die ochtend was hij om zes uur vanuit Leeuwarden afgereisd naar Brabant. Het was al bijna twee uur, maar hoe laat hij weer terug zou mogen, wist hij nog niet.
 2. Klinkt goed, die ronkende taal van de Raadhuislaan
  PREMIUM
  Column

  Klinkt goed, die ronkende taal van de Raadhui­slaan

  Er kwam ronkende taal van de Raadhuislaan deze week. Landerd en Uden waren oncollegiaal. Oss ging níet opdraaien voor de windmolennoodzaak voor de hele regio. Wég met de gemeente Maashorst, en híer met Schaijk. En wég met die negen reuzen van 240 meter op Strijbeemden, we zetten een paar kleintjes neer in de polder, ver weg van alles en iedereen. De regio, van de regionale energie strategie, zoekt het maar lekker uit. Osse wind voor de Ossenaren. En ohja, dat fietspad naar Lith gaat er ook gewoon komen. Fantastisch!