Volledig scherm
© Maps4News/BD

Omwonenden richten stichting Tegenwind Stijbeemden op

RAVENSTEIN/BERGHEM/HAREN - Plannen voor de bouw van een windpark met negen grote molens ten noordoosten van Berghem stuiten op weerstand van omwonenden. Tijdens een eerste bijeenkomst werd besloten om samen een vuist te maken tegen het project. Er komt een stichting met de naam Tegenwind Stijbeemden. 

Ton Buijink uit Ravenstein is een van de initiatiefnemers van de stichting. ,,Die molens reiken straks tot een hoogte van tweehonderd tot tweehonderdvijftig meter. Dat heeft een enorme impact op het gebied. De slagschaduw komt tot over de Dorpenweg, hebben we begrepen.” Buijink woont zelf aan de rand van Ravenstein en kijkt straks uit op de turbines. ,,Onze hele buurt ondervindt hier straks de gevolgen van.”  

De initiatiefnemers voor windpark Stijbeemden hebben de afgelopen twee jaar in stilte gewerkt aan hun plannen. Een paar maanden geleden zijn de direct omwonenden van het park bijgepraat over het project, dat waarschijnlijk dit jaar nog de procedure voor vergunningverlening in gaat. Buijink: ,,Mensen die binnen een straal van achthonderd meter wonen kregen een uitnodiging. Wij wonen op negenhonderd meter en moesten in de krant lezen dat dit eraan zit te komen.” 

Vogelbroedgebied

Tegenwind Stijbeemden gaat alles in het werk stellen om het windpark te stoppen. Buijink: ,,Dit soort parken horen op de Noordzee, niet op land. Niet alleen vanwege de overlast voor de omgeving, ook omdat ze op zee de meeste wind vangen en zonder subsidies draaien. Stijbeemden staat gepland midden in een vogelbroedgebied. En dat is nog maar één van de argumenten om tegen dit plan te zijn.” De stichting in oprichting heeft in Berghem, Ravenstein, Deursen-Dennenburg en Haren folders verspreid om bewoners te mobiliseren. Ook is er een Facebookpagina en website. ,,We hebben al honderddertig aanmeldingen.” 

  1. Het Osse landschap is nog niet ‘verrommeld’ met dozen
    Stille getuige

    Het Osse landschap is nog niet ‘verrommeld’ met dozen

    OSS - Oss heeft de boot weer eens gemist. Er zijn onlangs zes Brabantse gemeenten genoemd met een door XXL-distributiedozen verrommeld landschap en Oss was er niet bij. En dat terwijl het zo zijn best heeft gedaan om op de meest historische plek van de gemeente, bovenop op het Vorstengraf, een dozenparadijs van heb ik u daar in te richten. Maar die voorname Ossenaar uit de IJzertijd heeft daar in het welstandsvrije gebied gelukkig nog wel een monumentje dat herinnert aan zijn laatste rustplaats.