Sandra Beuving
Volledig scherm
Sandra Beuving © Jeroen Appels/Van Assendelft

Ondanks roerige tijden laat Sandra Beuving SAAM met een gerust hart achter zich

InterviewOSS/UDEN/VEGHEL - Ze stond aan de wieg van scholenkoepel SAAM, met wel 27 locaties in de omgeving van Oss, Uden en Veghel. Na dit weekend vertrekt bestuurder Sandra Beuving (45) uit de regio. 

Haar kantoor aan de Osse Talentencampus is altijd wel overvol, moet ze eerlijk bekennen. Maar zo in die laatste dagen voor haar vertrek, wanneer er ontzettend veel is af te ronden en over te dragen, is de ruimte simpelweg te klein. Met hele schema's die aan de muur hangen en een agenda die bijna letterlijk uitpuilt. Alleen in de hoek van de ruimte staat nog een maagdelijk leeg tafeltje. Daar neemt Sandra Beuving dan ook maar plaats. 

De ruimte met vrij uitzicht op de velden van sv TOP deelt Beuving met Edith van Montfort, met twee bureaus die gezusterlijk tegen elkaar aan zijn geschoven. Je zou het symbolisch kunnen noemen. Nog niet zo lang geleden waren de dames immers de gezichten van respectievelijk het openbare OOG en het katholieke SKBO. Nu geven ze alweer dik twee jaar samen leiding aan scholenkoepel SAAM. Die fusie is zonder meer de meest fundamentele verandering die Beuving in de laatste zeven jaar heeft doorgemaakt. 

Is het ook de beslissing waar je het meest trots op bent?

,,Ik denk het wel. We hebben een onderwijsstichting neergezet waarin alle kinderen zichzelf kunnen ontwikkelen en waarin ouders ook echt nog wat te kiezen hebben. Met grote scholen en hele kleintjes. Nog altijd is het behoorlijk uniek dat een katholieke en een openbare stichting samengaan. Zeker op zo'n geruisloze manier als bij ons. Daar mogen we best trots op zijn.”

 Wat hebben ouders en leerlingen precies van die fusie gemerkt? 

Leerlingen van alle scholen die vallen onder SAAM puzzelen enkele jaren geleden samen een illustratie bijeen die toont hoe SAAM midden in de samenleving staat
Volledig scherm
Leerlingen van alle scholen die vallen onder SAAM puzzelen enkele jaren geleden samen een illustratie bijeen die toont hoe SAAM midden in de samenleving staat © BD / Peter van Huijkelom

,,Niet veel, hoop ik. Een school moet een ontmoetingsplek zijn voor een buurt of een dorp. Of dat nou bij ons of bij de Kiem of bij Skipov is. Onze uitgangspunten passen op twee A4'tjes. Al het andere mogen schooldirecteuren met hun team zelf invullen. Van de lesmethode tot de regels rond een traktatie. De verschillen tussen het openbaar en het katholiek onderwijs waren in deze regio denk ik nooit zo groot. Toen we aan het begin van de fusiegesprekken de twee sets met huisregels naast elkaar legden, waren die van OOG misschien nog wel het meest katholiek. Met de meeste aandacht voor dingen samen doen. Het gaat er om dat elk kind zich bij je thuis kan voelen, niet om welke koepel er boven hangt. Het enige dat wij moeten doen is zorgen dat de professionals voor de klas hun werk goed kunnen doen.”

Je verlaat de regio in roerige tijden, met in het hele land een groot lerarentekort. In hoeverre speelt dat thema ook hier? 

,,Meestal beginnen dat soort problemen in het westen en rukken ze langzaam op naar hier. Voorlopig speelt het lerarentekort in deze regio nog niet zo, al merk ik wel dat er veel is veranderd. Toen ik net begon, was het maar de vraag of we een tijdelijke kracht een vaste plek konden geven. Nu hebben we iedereen keihard nodig. Ik denk dat wij het voordeel hebben dat je hier van een lerarensalaris nog best aardig kan wonen. Dat lukt in de Randstad al lang niet meer.”

Wat kan je doen om meer mensen enthousiast te maken voor het onderwijs? 

,,Ik denk dat we eerst en vooral een goede werkgever moeten zijn. Met luchtige, grappige vacatures proberen we dat uit te dragen. Zowel voor studenten als voor zij-instromers. Het klopt dat het onderwijs vooral een vrouwenbolwerk is. Daarom zijn mannen en mensen met een andere achtergrond extra welkom. Want ik denk dat het belangrijk is voor álle kinderen om een rolmodel te hebben.”

Paspoort

Sandra Beuving werd op 24 januari 1975 geboren in het Friese dorp Dronrijp.

In haar jeugd doorkruiste ze zowat het hele oosten van het land. Ze woonden een poosje in Gelderland, ging later naar de middelbare school in Drenthe en studeerde uiteindelijk aan de universiteit in Maastricht. Daar volgde ze de studie gezondheidswetenschappen.

Het grootste deel van haar werkzame leven is ze actief in het Brabantse onderwijs. Na een poos bij het ROC werd ze in 2013 bestuurder bij OOG, de scholenkoepel voor openbaar onderwijs. Ze had op dat moment 18 scholen in de regio onder haar hoede.

Haar belangrijkste wapenfeit is de de fusie met de katholieke stichting SKBO tot SAAM. Die organisatie bestaat sinds 1 januari 2018 en telt zo’n 600 medewerkers, ruim 6.000 leerlingen en 27 basisscholen.

Per 1 maart trekt Beuving de deur in Oss achter zich dicht. Ze treedt dan toe tot de Raad van Bestuur van Kentalis, dat onderwijs biedt aan dove, doofblinde en slechthorende mensen. 

In je tijd bij SAAM kreeg je ook te maken met heftige gebeurtenissen als de nieuwjaarsbrand in Uden en het spoordrama in Oss. Welke impact heeft dat gehad? 

Leerlingen van basisscholen De Brinck en Jan Bluyssen te Uden bekijken de ravage de dag na de brand.
Volledig scherm
Leerlingen van basisscholen De Brinck en Jan Bluyssen te Uden bekijken de ravage de dag na de brand. © FR076 Van Assendelft Fotografie

,,In een ploeg met ruim 6.000 kinderen en 600 collega's is het onvermijdelijk dat er nare dingen gebeuren. Maar met iets dat zó heftig is als het spoordrama in Oss, hou je geen seconde rekening. Daarvoor bestaan geen protocollen of mediatraining. Je probeert op gevoel te doen wat het beste is voor je team. Vaak is dat een kwestie van gewoon goed luisteren. Ik heb toen het woord gevoerd naar de buitenwereld omdat directeur Peter Jansen keihard nodig was op zijn eigen school.”

,,Maar ook zo'n brand bij de Brinck en Jan Bluyssen, in de nieuwjaarsnacht van 2015, moet je niet onderschatten. De veilige plek van een kind hoort niet af te branden. De dag erna hebben we bij de directeur thuis aan de oliebollen gezeten en met z'n allen een paar tranen gelaten. Gelukkig is er toen niemand gewond geraakt en inmiddels zijn de scholen zelfs gefuseerd.”

Nu maak je de overstap naar Kentalis, dat lesgeeft aan met name dove leerlingen. Waarom is dat?

,,Ik ben zelf slechthorend, dus je zou kunnen zeggen dat ik affiniteit heb met de doelgroep. Bovendien vind ik het na ruim zeven jaar tijd voor wat nieuws. Bij Kentalis ga ik proberen nog meer samenwerkingen te zoeken tussen zorg en onderwijs, twee disciplines die volgens mij nog veel meer van elkaar kunnen leren dan nu het geval is. Over mijn opvolging is nu nog niets bekend. Daar wordt volgende maand over doorgepraat.”