Volledig scherm
Het storten van een lading in natuurplas Over de Maas bij Alphen. © Koen Verheijden

Onderzoek naar strafbare feiten granulietstort bij Lith

AMSTERDAM/LITH - Het Openbaar Ministerie is met de politie bezig om te kijken of er mogelijk strafrechtelijk onderzoek komt over de stort van granuliet in de natuurplas van Over de Maas. Woensdag buigt de Tweede Kamer zich ook over deze kwestie.

Alle signalen worden beoordeeld op ‘aanknopingspunten die een eventueel strafrechtelijk onderzoek zouden kunnen rechtvaardigen’, bevestigt de woordvoerder van het OM in Amsterdam, Marieke van der Molen. Een onderzoek kan vervolgens meer duidelijkheid geven over ‘de rol van betrokken personen of bedrijven’. 

Het Openbaar Ministerie meldt ook dat aangiften of meldingen via het Team Criminele Inlichtingen (TCI) of  Meld Misdaad Anoniem (MMA) welkom zijn.

Top van Rijkswaterstaat zette eigen ambtenaren onder druk

Volledig scherm
Ontzandingsplas Over de Maas boven Lith © vanRossumDesign

Uit een uitzending van Zembla werd duidelijk dat sinds november honderdduizenden tonnen granuliet, een restproduct dat ontstaat bij het breken van graniet voor de wegenbouw, worden gestort in de waterplas Over de Maas bij Lith. Dat gebeurt tegen het advies in van de handhavende ambtenaren, zo blijkt uit interne documenten en volgens bronnen binnen Rijkswaterstaat. De top van Rijkswaterstaat zette, na bemoeienis van oud-minister Halbe Zijlstra, eigen ambtenaren onder druk om het storten toe te staan.
Het granuliet is afkomstig van het Amsterdamse bouwstoffenbedrijf Bontrup. Volgens de eigenaar van de waterplas bij Alphen, heeft het Amsterdamse bedrijf ervoor betaald om van het granuliet af te komen. 

Kamerleden van GroenLinks, SP, PvdA, PvdA en 50Plus hebben de verantwoordelijk ministers, Stientje van Veldhoven (milieu) en Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur en waterstaat), hiervoor op het matje geroepen. In een plenair debat willen ze uitleg. Woensdag bespreken de Kamerleden wie ze willen oproepen voor een eventuele hoorzitting over de kwestie.

Bontrup en Rijkswaterstaat beweren dat granuliet, onder voorwaarden, goed en veilig is te gebruiken.

  1. Honderdjarige Jet Wolters wás de krant
    PREMIUM
    Stille getuigen

    Honderdja­ri­ge Jet Wolters wás de krant

    Honderd jaar geleden werd ze geboren. Honderd jaar geleden ook kwam ze voor het eerst in de krant. In de Stad Oss stond ze bij de geboorteberichten van de burgerlijke stand: Henriëtta Maria Wolters, dochter van Theodorus A. Wolters en Petronella M. Smits. In februari 1920 was dat, nog onwetend van de rol die voor haar was weggelegd in de Osse dag- en weekbladpers. Vorige week is ze honderd jaar geworden en daarom vandaag opnieuw in de krant.