Volledig scherm
Thomas van Vliet komt een rapworkshop geven in Ravenstein. © Ongelovige Thomas

Ongelovige Thomas gaat Ravenstein leren rappen

Cultuur in de regioRAVENSTEIN - Van Kaatsheuvel tot Amsterdam brengt Thomas van Vliet, ook bekend als Ongelovige Thomas, jeugdige leerlingen al jarenlang de basis van het rappen bij. Zondagmiddag is de bibliotheek van Ravenstein aan de beurt.

,,Ik pak vaak een old school rapbeat; een vierkwartsmaat waarop ik ze op een heel eenvoudige manier met taal leer spelen", vertelt de 34-jarige rapper uit Waalwijk. ,,Dus niet alleen met het maken van een rap, maar vooral het spelen met woorden en klanken."

Zelf een beat uitkiezen

Quote

Ik laat de kinderen een beat kiezen, zodat het aansluit op wat ze luisteren

Thomas van Vliet

Hij laat de leerlingen vervolgens zelf een beat uitkiezen waarop ze hun rap schrijven. ,,Dat is wel belangrijk, want ik wil dat het aansluit op wat kinderen zelf luisteren. Het doek is leeg en ik geef ze de standaard schrijftechnieken van steekwoorden, rijmen en het tellen van lettergrepen om ze op een maat te krijgen. En dat nemen we op in een draagbare studio, zodat ze een tastbaar eindproduct hebben.” 

Gaandeweg komen ze begrippen tegen als homoniemen, een term waar de gemiddelde elfjarige meestal niet bekend mee is. ,,Maar ze weten wel dat een woord als bank twee betekenissen heeft", vertelt Van Vliet. ,,Het is heel tof om daarmee te spelen. In de bibliotheek van Hilvarenbeek legde ik dit ook uit, daar stond de workshop in het teken van 75 jaar vrijheid. Er was een meisje dat kwam met Duitsland viel binnen met hun leger / Toen werd ons land hier steeds leger." Een trots moment voor de rapleraar. ,,Het is een perfect voorbeeld van wat iemand vanuit eigen creativiteit op papier zet, aan de hand van wat je als docent uitlegt. Dat probeer ik vooral te stimuleren.”

Eminem worden

Zelf begon Van Vliet op de basisschool al met het schrijven van rapteksten. Hij droomde er destijds van de nieuwe Eminem te worden, maar hoewel hij geen enkel bezwaar heeft tegen het betreden van een podium, merkte hij al snel dat zijn hart daar niet lag. ,,Ik ben niet echt hongerig naar bekendheid. Ik vind het leuker om educatief bezig te zijn. Dat ik van schrijven, en het overbrengen van het plezier daarin, mijn beroep gemaakt heb, is heel mooi.” 

Behoorlijk geëscaleerd

Quote

Ik heb liever dat ze goed nadenken over twee regels, dan dat het een lap tekst over hun hobby's wordt

Thomas van Vliet

Daarmee begon hij als zestienjarige al, half als geintje bij het jongerencentrum in Waalwijk waar hij vrijwilliger was. ,,Van daaruit is het eigenlijk behoorlijk geëscaleerd, want ik doe dit nu sinds mijn achttiende fulltime”, blikt hij tevreden terug. Sindsdien is er uit zijn activiteiten een heel educatief programma gerold, waarmee hij voornamelijk scholen en bibliotheken bezoekt. 

De rapworkshop in Ravenstein beslaat zo'n twee uur. Na afloop hoeven echt niet al zijn cursisten 'zestien bars' (de standaard lengte van een rapcouplet) geschreven te hebben. ,,Ik heb liever dat ze goed nadenken over twee regels, dan dat het een lap tekst over hun hobby's wordt”, zegt hij. ,,Ze moeten vooral 's avonds thuis komen en trots zijn op wat ze hebben gedaan. Of dat dan zestien of vier regels zijn maakt niet uit. Het moet vooral een leuke ervaring zijn.”

De gratis workshop voor kinderen is op zondag 24 november van 13.00 tot 15.00 uur in Ravenstein. Aanmelden kan via nobb.nl, tel. 0486-411857 of iw@nobb.nl.

  1. Liever een biertje dan een hostie; toekomst kerk Heeswijk boeit niet iedereen
    Bij de dorpspomp

    Liever een biertje dan een hostie; toekomst kerk Heeswijk boeit niet iedereen

    Het sluiten en herbestemmen van een kerk. Voor veel ouderen, die zijn opgegroeid in de katholieke traditie, een gevoelig onderwerp. Toch is er geen ontkomen aan. Het dalende aantal kerkbezoekers en de hoge kosten voor het onderhoud van de oude gebouwen vragen om ingrijpende maatregelen. Met zorg en respect proberen kerkbesturen, gemeentes en bisdom een nieuwe invulling te vinden. Zoals in Heeswijk.