Volledig scherm
Twee van de drie damherten lopen het Kabouterpad in de Maashorst. © Gert-Jan de Groot

Onwelkome damherten in de Maashorst wacht kogel

NISTELRODE - Ineens worden er nu ook damherten waargenomen in natuurgebied de Maashorst tussen Oss en Uden. De herten komen hier van nature niet voor en zijn waarschijnlijk ontsnapt of uitgezet door een particulier. Als die ze niet snel opeist, worden de dieren waarschijnlijk afgeschoten, meldt boswachter Sjaak Smits desgevraagd. 

,,We hebben bij Staatsbosbeheer meerdere meldingen ontvangen en ik heb ook een filmpje gezien waar ze langs de weg lopen. Levensgevaarlijk! Als je een ree aanrijdt, heb je in de regel alleen blikschade. Deze dieren zijn zo groot dat ze bij een botsing door de voorruit van een auto kunnen vliegen.” 

Smits weet vrijwel zeker dat de beesten niet op eigen gelegenheid naar de Maashorst zijn gelopen. ,,Op de Veluwe lopen ook herten, maar dat zijn edelherten. Deze soort zie je in het wild vooral in de duinen van Noord-Holland. Daar zijn er nu zoveel dat ze worden afgeschoten.” De boswachter hoopt dat de eigenaar zich snel meldt. Anders wacht ook de drie herten op de Maashorst de kogel. Vangen en bij een andere hertenhouder onderbrengen is geen optie. ,,Dat brengt risico's met zich mee. Je weet niet wat voor virussen deze dieren bij zich dragen.” 

In het recent geactualiseerde faunabeheersplan dat het provinciebestuur heeft vastgesteld is in Brabant geen ruimte voor het damhert ingetekend.  Onlangs werd bij Loosbroek ook al een everzwijn gesignaleerd. Ook dit dier is niet welkom in de Brabantse natuur en wordt afgeschoten. Hier speelt ook nog mee dat boeren bevreesd zijn dat het wilde zwijn de varkenspest overbrengt op hun veestapel.