Fusieperikelen in de regio inspireerden Ruben L. Oppenheimer in juli 2015 tot deze prent. Met in de hoofdrol de burgemeesters Hellegers en Bakermans. Nu kunnen ze eindelijk proosten.
Volledig scherm
Fusieperikelen in de regio inspireerden Ruben L. Oppenheimer in juli 2015 tot deze prent. Met in de hoofdrol de burgemeesters Hellegers en Bakermans. Nu kunnen ze eindelijk proosten. © Ruben L. Oppenheimer

Ook Landerd zegt ‘ja’, dus de herindelingstrein kan vertrekken

LANDERD - De conducteur heeft op zijn fluitje geblazen, de herindelingstrein zet zich in gang. Na Uden zei donderdagavond ook Landerd ja tegen een fusie van beide gemeenten. Streefdatum is 1 januari 2022.

Juli 2015 stonden beide gemeenteraden ook op zo'n vertrekpunt richting Maashorstgemeente. Toen bleef de trein alsnog op het perron staan. De Udense gemeenteraad zei al wel ja, maar in Landerd zorgde raadslid Theo van Duren voor een verrassende wending.

De mede-oprichter van Vereniging Herindelen Landerd ging met de oppositie in zee om op het laatste nippertje een herindelingsreferendum te forceren. De inwoners moesten zich eerst kunnen uitspreken over de door hen gewenste herindelingskoers. 

Quote

Geef jullie stemmers zoals beloofd het laatste woord en laat ze zelf kiezen

Arie de Kleijn, DS97

Donderdagavond klonk hetzelfde geluid ook weer bij de behandeling van het plan van aanpak. Nu uit de mond van Arie de Kleijn (DS97). Hij deed een oproep aan Progressief Landerd, RPP en CDA: ,,Kom jullie uitspraken na. Geef jullie stemmers zoals beloofd het laatste woord en laat ze zelf kiezen.” 

En zo sprak hij: ,,Als de gemeenteraad de burgers niet de keuzemogelijkheid wil geven, dan zullen onze inwoners moeten grijpen naar het middel van burgerinitiatief. Om zo de provincie duidelijk te maken dat ze te weinig invloed hebben gehad.”

Quote

Het is tijd om samen de schouders te zetten onder de nieuwe gemeente Maashorst

Jeroen van den Heuvel, Maashorst Vooruit

DS97 drong er vergeefs op aan het plan van aanpak alsnog aan te passen. Maar de coalitie hield voet bij stuk. Ze vindt dat de inwoners uitstekend worden betrokken bij het proces en genoeg kansen hebben hun zegje te doen.  

,,We zijn klaar om in de nieuwe gemeente te stappen”, oordeelde burgemeester Bakermans. ,,Het is tijd er samen de schouders onder te zetten”, sprak Jeroen van den Heuvel van Maashorst Vooruit.

Een royale meerderheid van de Landerdse raad stemde voor het herindelingsplan.  Alleen DS stemde tegen.