Volledig scherm
Halverwege de middag is van de kastanjes weinig over. © Stadse Boeren

Oostwal oogt kaal na kap van kastanjes

OSS - De twaalf kastanjes in de middenberm van de Oostwal in Oss zijn woensdagmiddag gekapt. Ze maken plaats voor de aanstaande metamorfose van de centrumstraat. Tot het laatste moment klonk er protest tegen de ingreep. 

De bomen, die al zeker sinds de jaren 60 aan de Oostwal staan, waren er de laatste tijd slecht aan toe. Bij zeker zes van de twaalf kastanjes was het  onzeker of ze volgend jaar überhaupt nog blad zouden geven. Bij een aantal waren bovendien de kenmerken van de kastanjebloedingsziekte zichtbaar. Wat Ton Oomen betreft zijn de bomen met de kap uit hun lijden verlost. 

Oomen was een paar maanden geleden nog een van de meest prominente actievoerders voor het behoud van de kastanjes. Hij hoopte dat Oss de bomen een Allicine-injectie zou geven. Dat is een nieuwe behandeling waarbij de kastanjes na een paar jaar weer gezond kunnen zijn. Het is met 600 euro per boom goedkoper dan een warmtebehandeling, stelt hij. Met een handvol medestanders stelde Oomen zelfs een alternatief plan op waarin de bomen behouden konden blijven. 

De slag om de kastanjes aan de Oostwal is verloren, maar Oomen geeft zijn strijd niet op. ,,Oss is de laatste jaren onzorgvuldig omgegaan met haar groenkapitaal. Bomen in een stad zijn kleine airco's. Die moet je koesteren. Maar hier is in tien jaar tijd de helft van de kastanjes verdwenen. Dat moet anders.”

Volledig scherm
De Oostwal oogt een stuk kaler nu de kastanjes weg zijn. © Roy van der Lee/BD