Volledig scherm
Jordi Zwaans ging vorig jaar de gemeenteraadsverkiezingen in als nummer drie van de Schaijkse partij DS97. © DS97

Op welke raadszetel gaat Jordi Zwaans zitten? Richting Maashorst Vooruit

LANDERD - Waar gaat raadslid Jordi Zwaans, die uit DS97 stapte, nu zitten in de gemeenteraad?  Donderdagavond maakte de Schaijkenaar een einde aan alle onduidelijkheid. Hij schoof op naar Maashorst Vooruit, met wie hij innig gaat samenwerken.

Medio november hakte Zwaans (goed voor 112 stemmen) de knoop door. Hij lag onder vuur omdat hij niet met zijn fractie meestemde tegen fusie van Landerd met Uden en ook niet voor een referendum daarover. Veel energie is er vervolgens door bestuur, fractie en Zwaans gestoken om toch als eenheid verder te kunnen. Maar ze kwamen er samen niet uit. 

Zwaans meldde los van DS97 door te willen gaan als raadslid. Geruchten staken al gauw de kop op dat hij in gesprek was met Maashorst Vooruit om zich daarbij aan te sluiten. Fractievoorzitter Jeroen van den Heuvel had wel oren naar samenwerking.

Quote

Ik baal er ontzettend van dat het op deze manier moet verlopen. Dat is beneden peil

Arie de Kleijn, DS97

Jordi Zwaans vormt nu een eenmanspartij, Democratisch Maashorst.  ,,We gaan de samenwerking aan. Dat houdt in dat we het woordvoerderschap verdelen bij gelijkluidende standpunten‘’, lichtte Zwaans in de raadsvergadering toe. Hij zei zich te willen richten op onderwerpen als herindeling, infrastructuur, openbaar vervoer, sociale voorzieningen, milieu en duurzaamheid.

De overstap valt helemaal verkeerd bij DS97. Fractievoorzitter Arie de Kleijn vindt het zeer kwalijk. ,,Kennelijk vond Jordi Zwaans het niet nodig om ons vooraf in te lichten wat hij ging doen. Communiceren is iets wat je moet leren. Blijkbaar is het een nieuwe trend in Nederland, opstappen bij een partij en de zetel meenemen.” 

Hij wees erop dat Zwaans niet met voorkeurstemmen in de raad kwam. ,,Ik baal er ontzettend van dat het op deze manier moet verlopen. Dat is beneden peil.”